Foci

2016.06.27. 14:40

Nikolics Nemanja minden percét élvezte az Eb-nek

Toulouse - Remek szezont futott klubjával és a válogatottal. A Legia Varsó 28 éves csatára, Nikolics Nemanja Lengyelországban minden címet begyűjtött, a nemzeti együttessel szintén jól szerepelt az Európa-bajnokságon.

Horog László

Tavaly nyáron hagyta el a Videotont a honi NB I-ben gyakorlatilag örökös gólkirálynak tekinthető, Zentán született támadó, s szerződött a lengyel fővárosba. Új állomáshelyén is szórta a gólokat, bajnok lett, kupagyőztes, gólkirály és a liga legjobb játékosa. A magyar válogatottban is jól teljesített az Eb-selejtezőkön és a franciaországi kontinensviadalon is. Kétszer lépett pályára csereként, a második, izlandiak elleni derbin gólpasszt adott, a belgák elleni nyolcaddöntőben negyedórát kapott a bizonyításra, kétgólos hátrányban lépett pályára. A vége 4-0 lett.

- A belgák ellen nem volt esélyünk. Csalódott?

- Természetesen nem öröm, hogy az egyenes kieséses szakasz első meccsével véget ért számunkra az Európa-bajnokság. Azonban önkritikusan be kell vallanunk, hogy jobb csapattól kaptunk ki, a belgák győzelme teljesen megérdemelt. A gólkülönbségen lehetne vitatkozni, de az tény, ellenfelünk jobban futballozott. Nekünk is voltak helyzeteink, ám mi nem értékesítettük azokat, ők viszont igen.

Nikolics Nemanja az Izland elleni csoportmeccsen gólpasszt adott, ezzel egyenlített a válogatott

- A meccs előtt azt sugallták, a csoda folytatódhat, tehát akár nyerhetnek is.

- Valóban hittünk a sikerben, minden meccsre úgy készülünk, hogy győzni szeretnénk. Ez a csapat már többször bizonyított, az Eb-n is igazoltuk, helyünk van a legjobb európai gárdák mezőnyében. Azonban vasárnap este az ellenfelünk túl erősnek bizonyult, főleg az első félidőben alakítottak ki nagyon sok helyzetek, a kontráik életveszélyesek voltak. Tudtuk, mire kell készülnünk, mégsem voltunk képesek megakadályozni a gyors támadásaikat. Próbáltuk felvenni a ritmust, nem igazán sikerült, Marc Wilmots együttese más sebességgel futballozott. Most is megtettünk minden, ezúttal erre volt elég. Úgy gondolom, a tornán nyújtott teljesítményünk miatt joggal büszke ránk az ország, boldoggá tettük a magyar nemzetet. Mondtam korábban, még a csoportmeccsek idején, szeretnék öt percet Magyarországon tölteni, hogy a saját szememmel érzékeljem azt a rég nem látott futballhangulatot, ami uralkodott nem csak Budapesten, a vidéki városokban is. Hatalmas élmény volt ez a két hét, amit Franciaországban töltöttünk, köszönet érte minden szurkolónak, akik gyakorlatilag hazai pályán varázsoltak nekünk Bordeux-ban, Marseille-ben, Lyonban és Toulouse-ban is.

- Az első meccsén gólpasszt adott Izland ellen, a belgák ellen helyzetbe sem tudott kerülni. Csalódott csak azért lehet, mert gólt nem lőtt a viadalon.

- Természetesen szerettem volna betalálni, nem is azt hiányolom, hogy nem voltam eredményes, hanem azt, hogy az utolsó meccsen nem tudtam hozzátenni a csapat játékához. Persze, ahogy mindenki, előzőleg én is aláírtam volna, hogy a belgákkal csatázunk majd a nyolc közé jutásért. A továbbjutásban bíztam a torna kezdése előtt, mert tudtam, egységes, jó csapatunk van, de arra nem gondoltam, hogy a portugálok, az izlandiak és az osztrákok előtt megnyerjük a csoportot. Remek közösséget alkotunk, ez volt a kulcs. Az osztrákok elleni meccsen Szalai lőtte az első gólunkat, Izlandra készülve odajött hozzám és azt mondta, most én fogom eldönteni a derbit. Végül nem találtam be, de a beadásomból született az egyenlítő gól, a menteni igyekvő izlandi védő a saját kapujába helyezett. De ha ő nem teszi, a közvetlenül mögötte érkező Böde betalált volna. Szalai góljának, ahogy mindenki, én is nagyon örültem, megdolgozott érte, nehéz időszakon jutott túl ezzel a találattal.

- Visszatérve önre. Remek idényen van túl, első idényében gólkirály lett Varsóban. Marad a lengyeleknél?

- Szerződésem van a csapattal, boldog vagyok a Legiánál. Az Exstraklasa jó bajnokság, fel tud készíteni a nagy tornákra. Jobb futballista lettem Varsóban, a kimondottan jó idény után nem kizárt, hogy komolyabb bajnokságból is kínálnak szerződést. Az elnökkel a szezon végén abban maradtam, ha olyan ajánlat jön, ami jó nekem is és a klubnak is, elengednek.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!