Gárdony

2015.10.07. 19:06

Új épületet kap a gárdonyi rendőrség

A Gárdonyi Rendőrkapitányság illetékességi területének bővítésével párhuzamosan az elhelyezés kérdését is meg kell oldani. A jelenleg méltatlan körülmények között működő, fontos intézménynek új, korszerű épületre van szüksége.

Nagy Zsóka

Nem mindennaposak a rendőrkapitányságok életében a hasonló áthelyezések: július 1-jétől a Gárdonyi Rendőrkapitányság irányítása alá került ugyanis az Ercsi Rendőrőrs. Eddig két osztály – a bűnügyi, a rendészeti – és egy rendőrőrs tartozott a Gárdonyi Rendőrkapitánysághoz, amelynek struktúrája most sem változik, csupán egy további őrssel bővül a szervezet. Az állomány nyolc fővel egészül majd ki, és a feladatok sem változnak – tájékoztatott Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke. Elmondta: a módosítással a rendőrség szervei a bíróságok és ügyészségek vonatkozásában korábban bevezetett járási illetékességhez igazodnak. A Belügyminisztérium szerint elsősorban az adott terület lakossága érezheti majd a változás pozitív hatásait, a járási illetékességhez történő csatlakozás ugyanis átláthatóbb, egyszerűbb, takarékosabb ügyintézést tesz lehetővé.

Megérett az idő egy új kapitányság építésére is. A Gárdonyi Rendőrkapitányság jelenlegi épületének leromlott állaga mellett a kapitányság területi szétszórtsága is egy új helyi rendőrség mellett szól, jelenleg ugyanis négy különálló épületben helyezik el az állomány tagjait – válaszolta kérdésünkre a Belügyminisztérium sajtófőnöke. Ezt Tóth István gárdonyi polgármester is megerősítette, a jelenlegi rendőrkapitányság ingatlana szerinte is lehetetlen állapotban van, az épületet az egyenruhások kinőtték, a létszám csak egy része helyezhető ott el, a többieknek a kistérségtől, külön épületekben bérelnek helyet.

Az önkormányzat kitűnő kapcsolatot ápol a rendőrséggel, így a kibővült feladatok mellet sem jut kevesebb figyelem a gárdonyi lakosságra, biztonságukat, a folyamatos jelenlétet az eddigiekhez hasonlóan biztosítják – jelentette ki Tóth István. A döntést a rendőrkapitánysághoz tartozó települések vezetői és a megyei parancsnok is célszerűnek tartják. Nem csak a feladatellátás hatékonysága, hanem a gazdaságosság szempontjából is jól jár majd a terület.

A jövő évi költségvetés pedig talán az új kapitányság problémáját is megoldhatja: a következő két évre csaknem egymilliárdos forrást különítene el a célra az állam. „A beruházás teljes költsége 980 millió forint, amelynek biztosítása a 2016. évi és 2017. évi költségvetésben szükséges. A 2016. évi költségvetésben 490 millió forint biztosítása indokolt” – áll a módosító javaslatban. A beruházásból a gárdonyi önkormányzat is kivenné a részét. – Egy, a város tulajdonában lévő üres telket ajánlottunk fel az építkezéshez – árulta el Tóth István polgármester. A helyi önkormányzat által ingyenesen biztosított telek nemcsak logisztikai, de rendőrszakmai szempontból is sokkal jobb helyen van. Előnye továbbá, hogy az új kapitányság felépítésével az állam értékesítheti a jelenlegi ingatlant.

– A közbiztonsággal azonban nincs gond: kiváló minősítést érdemelne ebből a szempontból a Velencei-tó környéke – számolt be Márkus Gyula, a Gárdony Városi Polgárőrség elnöke, aki nyugdíjasként ideje nagy részét önként vállalt feladatára tudja fordítani, a 32 fős csapat többi tagja azonban az állása mellett végzi a polgárőri munkát. – Folyamatosan együttműködünk a rendőrséggel, és segítünk, ahol kell. Gyakran járjuk az utcákat, a rendezvények idején pedig a forgalmas útszakaszok, vasúti átjárók forgalmát igyekszünk megkönnyíteni, de a parkolásban is segítünk, ha kell.

Nemrég egy francia autós találkozó biztosításában segítettek, nyáron, a strandon is többször megfordultak, és az elkészült kerékpárút forgalmát is figyelik.

– 1991 óta működik a szervezet, és ugyan korábban rossz néven vették a strandolók vagy a parkoló autósok, ha figyelmeztettük őket, ne hagyják látható helyen értékeiket, mára a tendencia megfordult. A látogatók megfogadják a tanácsainkat, és talán ennek is köszönhető, hogy jelentősen csökkent a kisebb lopások száma, de a kocsilopások esetében is hasonlóról számolhatunk be – mesélte az elnök.

Járási koordinátorként az egész Velencei-tó környékének helyzetét hasonlóan ítéli meg Márkus Gyula. Segítőkészségük meghozta a gyümölcsét, munkájukhoz kerékpárokat az Országos Polgárőr Szövetségtől, illetve autót a megyei rendőr-főkapitányságtól kaptak. (x)

Sági János: Sikerült csökkenteni a bűncselekmények számát - részletek ide kattintva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!