Gazdaság

2009.05.28. 02:29

Párezres könnyítés

Székesfehérvár - Mindannyiónk előtt ismertek a kihirdetett adótörvény-változások. Ennek egyik eleme a járulékkulcsok csökkentése, amelyekkel csak a január elseje óta megszerzett jövedelmeknél számolhatunk.

Miskei Anita

Az összesen ötszázalékos járulékcsökkentés két tételből tevődik össze. Egyike a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosítása, ami arról rendelkezik, hogy a munkavállaló után a társadalombiztosítási járulékalap alapulvételével a minimálbér kétszeresének (teljes munkaidős havibér esetén 143 ezer forint) megfelelő járulékalapig 1 százalék munkaadói járulékot kell fizetnie a munkaadónak. A társadalombiztosítási járulékalap 143 ezer forintot meghaladó része után továbbra is 3 százalék munkaadói járulékot köteles fizetni a munkáltató. A második tétel, hogy július 1-jétől a foglalkoztató és a biztosított egyéni vállalkozó által fizetendő társadalombiztosítási járulék mértékét is sávosan határozzák meg. E szerint a minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalapig 26 százalék. Ebből a nyugdíj-biztosítási járulék 24 százalék, az egészségbiztosítási járulék 2 százalék, amelyből a természetbeni egészségbiztosítási járulék 1,5 százalék, a pénzbeni egészségbiztosítási járulék 0,5 százalék. Azonban a járulékalap minimálbér kétszeresét meghaladó része után továbbra is 29 százalék társadalombiztosítási járulékot kell fizetni. A fentebbi táblázat megmutatja, július elsejétől mekkora közteherrel kell számolniuk a munkavállalóknak és a munkáltatóknak.

A változások szerint 18 százalékos adókulcs sávhatárát eltolták 200 ezer forinttal. Ez 36 ezer forint adómegtakarítást jelent a dolgozónak, ha az összevonandó jövedelme eléri az évi 1 millió 900 ezer forintot. A sáveltolás visszamenőleges január 1-jétől, ezért az első félévi adóelőlegeket is újra kell számolni, és a differenciát vissza kell adni a dolgozónak a második félévben. A túlvonás visszafizetésével nem lehet az év végéig várni. Az 5 százalékos járulékcsökkentés a munkáltatónak jelent költség-megtakarítást. Havi 143 ezer forint bruttó jövedelemig alkalmazható a csökkentés. A 143 ezer forintot meghaladó jövedelemrész járulékai változatlanok az első félévihez képest. Ebből köny-nyű kiszámítania a cégnek, hogy ahány dolgozója van 143 ezer vagy annál nagyobb munkabérrel bejelentve, annyiszor 7150 forintot takaríthat meg havonta. Annál a munkáltatónál lesz kisebb a megtakarítás, amely a dolgozóit csak a minimálbérre vagy a garantált bérminimumra jelentette be. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény egyébként rendelkezik a vállalkozói járulékról is. 2009. július 1-jétől az egyéni és a társas vállalkozó az egészségbiztosítási járulékalap után a minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalapig 2,5 százalék, a járulékalapnak minimálbér kétszeresét meghaladó része után pedig 4 százalék vállalkozói járulékot fizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!