Gazdaság

2009.11.02. 03:29

Jó termést dolgozott föl a fehérvári hűtőház - magasabb árbevételt várnak

Székesfehérvár - Egy hónapon belül lezárul a feldolgozási szezon a Fevitánál, ahol ottjártunkkor is működött a júniusban üzembe állított új színosztályozó berendezés.

Bognár Máté

A Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt. (Fevita) udvarán ottjártunkkor hegyekben állt a feldolgozásra váró sárgarépa. Távolról nem volt különbség köztük, ám a halmok elején elhelyezett táblákról az egyes termőterületekről, a fajtáról és a nitráttartalomról is tájékozódni lehetett.

Kúthy László vezérigazgató-helyettes szerint idén is jó termést tudtak feldolgozni. A sárgarépát Soponyán termeltetik, a termelő jól kiépített öntözési rendszerrel rendelkezik; s például a zöldborsót is Fehérvártól 80 kilométeren belüli termelőktől vásárolják.

A termeltetési és a feldolgozási időszak minden eseményét egy számítógépes programban rögzítik. Az ekétől a villáig végigkövethető minden - magyarázta Szalai Károly, a minőségellenőrzési osztály csoportvezetője, s a programból kiderült: a talajmunkálatokról, az öntözési időpontről, és mennyiségéről, a vegyszerezés idejéről és az előírt várakozási időről, annak leteléséről is valós adatok állnak rendelkezésre. A bébiételnek való répa feldolgozását egy, a nitráttartalmat ellenőrző laboratóriumi vizsgálat előzi meg, hisz a csecsemők csak nitrátmentes ételeket fogyaszthatnak - mondta már a laboratóriumban a vizsgálatokat végző Puha Sándor nyersanyagátvevő.

A Fevita évente mintegy 20 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgoz fel, s ekkora mennyiséget tud tárolni saját hűtőraktáraiban. Kúthy László szerint cégük ma mintegy 22-23 százalékos részesedéssel rendelkezik a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök magyar piacán, saját márkájukat Fevita márkanéven forgalmazzák, s szállítanak több üzletláncnak is.

A feldolgozás során a répát először egy nagy üstbe helyezik, ahol a nagynyomású gőz behatol a répa héja alá. Amikor a nyomást hirtelen megszüntetik, a héj lerobban. Ezt vizes tisztítás, majd a darabolás, aprítás követi. Az aprítás után jut szerepe az idén júniusban vásárolt színosztályozónak, amely alak és szín alapján tudja válogatni a zöldségeket, például eltávolítja a répa fekete részeit. A válogatás után az előfőzés és a fagyasztás következik, majd a répát csomagolják.

Év végére 170-180 millió forintos eredményt, s a tavalyihoz képest mintegy 5 százalékkal magasabb árbevételt várnak a cégnél, mely 2008-ban mintegy 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt ért el.

Kúthy László vezérigazgató-helyettes szerint idén is jó termést tudtak feldolgozni. A sárgarépát Soponyán termeltetik, a termelő jól kiépített öntözési rendszerrel rendelkezik; s például a zöldborsót is Fehérvártól 80 kilométeren belüli termelőktől vásárolják.

A termeltetési és a feldolgozási időszak minden eseményét egy számítógépes programban rögzítik. Az ekétől a villáig végigkövethető minden - magyarázta Szalai Károly, a minőségellenőrzési osztály csoportvezetője, s a programból kiderült: a talajmunkálatokról, az öntözési időpontről, és mennyiségéről, a vegyszerezés idejéről és az előírt várakozási időről, annak leteléséről is valós adatok állnak rendelkezésre. A bébiételnek való répa feldolgozását egy, a nitráttartalmat ellenőrző laboratóriumi vizsgálat előzi meg, hisz a csecsemők csak nitrátmentes ételeket fogyaszthatnak - mondta már a laboratóriumban a vizsgálatokat végző Puha Sándor nyersanyagátvevő.

A Fevita évente mintegy 20 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgoz fel, s ekkora mennyiséget tud tárolni saját hűtőraktáraiban. Kúthy László szerint cégük ma mintegy 22-23 százalékos részesedéssel rendelkezik a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök magyar piacán, saját márkájukat Fevita márkanéven forgalmazzák, s szállítanak több üzletláncnak is.

A feldolgozás során a répát először egy nagy üstbe helyezik, ahol a nagynyomású gőz behatol a répa héja alá. Amikor a nyomást hirtelen megszüntetik, a héj lerobban. Ezt vizes tisztítás, majd a darabolás, aprítás követi. Az aprítás után jut szerepe az idén júniusban vásárolt színosztályozónak, amely alak és szín alapján tudja válogatni a zöldségeket, például eltávolítja a répa fekete részeit. A válogatás után az előfőzés és a fagyasztás következik, majd a répát csomagolják.

Év végére 170-180 millió forintos eredményt, s a tavalyihoz képest mintegy 5 százalékkal magasabb árbevételt várnak a cégnél, mely 2008-ban mintegy 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt ért el.

A termeltetési és a feldolgozási időszak minden eseményét egy számítógépes programban rögzítik. Az ekétől a villáig végigkövethető minden - magyarázta Szalai Károly, a minőségellenőrzési osztály csoportvezetője, s a programból kiderült: a talajmunkálatokról, az öntözési időpontről, és mennyiségéről, a vegyszerezés idejéről és az előírt várakozási időről, annak leteléséről is valós adatok állnak rendelkezésre. A bébiételnek való répa feldolgozását egy, a nitráttartalmat ellenőrző laboratóriumi vizsgálat előzi meg, hisz a csecsemők csak nitrátmentes ételeket fogyaszthatnak - mondta már a laboratóriumban a vizsgálatokat végző Puha Sándor nyersanyagátvevő.

A Fevita évente mintegy 20 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgoz fel, s ekkora mennyiséget tud tárolni saját hűtőraktáraiban. Kúthy László szerint cégük ma mintegy 22-23 százalékos részesedéssel rendelkezik a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök magyar piacán, saját márkájukat Fevita márkanéven forgalmazzák, s szállítanak több üzletláncnak is.

A feldolgozás során a répát először egy nagy üstbe helyezik, ahol a nagynyomású gőz behatol a répa héja alá. Amikor a nyomást hirtelen megszüntetik, a héj lerobban. Ezt vizes tisztítás, majd a darabolás, aprítás követi. Az aprítás után jut szerepe az idén júniusban vásárolt színosztályozónak, amely alak és szín alapján tudja válogatni a zöldségeket, például eltávolítja a répa fekete részeit. A válogatás után az előfőzés és a fagyasztás következik, majd a répát csomagolják.

Év végére 170-180 millió forintos eredményt, s a tavalyihoz képest mintegy 5 százalékkal magasabb árbevételt várnak a cégnél, mely 2008-ban mintegy 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt ért el.

A termeltetési és a feldolgozási időszak minden eseményét egy számítógépes programban rögzítik. Az ekétől a villáig végigkövethető minden - magyarázta Szalai Károly, a minőségellenőrzési osztály csoportvezetője, s a programból kiderült: a talajmunkálatokról, az öntözési időpontről, és mennyiségéről, a vegyszerezés idejéről és az előírt várakozási időről, annak leteléséről is valós adatok állnak rendelkezésre. A bébiételnek való répa feldolgozását egy, a nitráttartalmat ellenőrző laboratóriumi vizsgálat előzi meg, hisz a csecsemők csak nitrátmentes ételeket fogyaszthatnak - mondta már a laboratóriumban a vizsgálatokat végző Puha Sándor nyersanyagátvevő.

A Fevita évente mintegy 20 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgoz fel, s ekkora mennyiséget tud tárolni saját hűtőraktáraiban. Kúthy László szerint cégük ma mintegy 22-23 százalékos részesedéssel rendelkezik a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök magyar piacán, saját márkájukat Fevita márkanéven forgalmazzák, s szállítanak több üzletláncnak is.

A feldolgozás során a répát először egy nagy üstbe helyezik, ahol a nagynyomású gőz behatol a répa héja alá. Amikor a nyomást hirtelen megszüntetik, a héj lerobban. Ezt vizes tisztítás, majd a darabolás, aprítás követi. Az aprítás után jut szerepe az idén júniusban vásárolt színosztályozónak, amely alak és szín alapján tudja válogatni a zöldségeket, például eltávolítja a répa fekete részeit. A válogatás után az előfőzés és a fagyasztás következik, majd a répát csomagolják.

Év végére 170-180 millió forintos eredményt, s a tavalyihoz képest mintegy 5 százalékkal magasabb árbevételt várnak a cégnél, mely 2008-ban mintegy 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt ért el.

A Fevita évente mintegy 20 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgoz fel, s ekkora mennyiséget tud tárolni saját hűtőraktáraiban. Kúthy László szerint cégük ma mintegy 22-23 százalékos részesedéssel rendelkezik a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök magyar piacán, saját márkájukat Fevita márkanéven forgalmazzák, s szállítanak több üzletláncnak is.

A feldolgozás során a répát először egy nagy üstbe helyezik, ahol a nagynyomású gőz behatol a répa héja alá. Amikor a nyomást hirtelen megszüntetik, a héj lerobban. Ezt vizes tisztítás, majd a darabolás, aprítás követi. Az aprítás után jut szerepe az idén júniusban vásárolt színosztályozónak, amely alak és szín alapján tudja válogatni a zöldségeket, például eltávolítja a répa fekete részeit. A válogatás után az előfőzés és a fagyasztás következik, majd a répát csomagolják.

Év végére 170-180 millió forintos eredményt, s a tavalyihoz képest mintegy 5 százalékkal magasabb árbevételt várnak a cégnél, mely 2008-ban mintegy 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt ért el.

A Fevita évente mintegy 20 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgoz fel, s ekkora mennyiséget tud tárolni saját hűtőraktáraiban. Kúthy László szerint cégük ma mintegy 22-23 százalékos részesedéssel rendelkezik a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök magyar piacán, saját márkájukat Fevita márkanéven forgalmazzák, s szállítanak több üzletláncnak is.

A feldolgozás során a répát először egy nagy üstbe helyezik, ahol a nagynyomású gőz behatol a répa héja alá. Amikor a nyomást hirtelen megszüntetik, a héj lerobban. Ezt vizes tisztítás, majd a darabolás, aprítás követi. Az aprítás után jut szerepe az idén júniusban vásárolt színosztályozónak, amely alak és szín alapján tudja válogatni a zöldségeket, például eltávolítja a répa fekete részeit. A válogatás után az előfőzés és a fagyasztás következik, majd a répát csomagolják.

Év végére 170-180 millió forintos eredményt, s a tavalyihoz képest mintegy 5 százalékkal magasabb árbevételt várnak a cégnél, mely 2008-ban mintegy 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt ért el.

A feldolgozás során a répát először egy nagy üstbe helyezik, ahol a nagynyomású gőz behatol a répa héja alá. Amikor a nyomást hirtelen megszüntetik, a héj lerobban. Ezt vizes tisztítás, majd a darabolás, aprítás követi. Az aprítás után jut szerepe az idén júniusban vásárolt színosztályozónak, amely alak és szín alapján tudja válogatni a zöldségeket, például eltávolítja a répa fekete részeit. A válogatás után az előfőzés és a fagyasztás következik, majd a répát csomagolják.

Év végére 170-180 millió forintos eredményt, s a tavalyihoz képest mintegy 5 százalékkal magasabb árbevételt várnak a cégnél, mely 2008-ban mintegy 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt ért el.

A feldolgozás során a répát először egy nagy üstbe helyezik, ahol a nagynyomású gőz behatol a répa héja alá. Amikor a nyomást hirtelen megszüntetik, a héj lerobban. Ezt vizes tisztítás, majd a darabolás, aprítás követi. Az aprítás után jut szerepe az idén júniusban vásárolt színosztályozónak, amely alak és szín alapján tudja válogatni a zöldségeket, például eltávolítja a répa fekete részeit. A válogatás után az előfőzés és a fagyasztás következik, majd a répát csomagolják.

Év végére 170-180 millió forintos eredményt, s a tavalyihoz képest mintegy 5 százalékkal magasabb árbevételt várnak a cégnél, mely 2008-ban mintegy 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt ért el.

Év végére 170-180 millió forintos eredményt, s a tavalyihoz képest mintegy 5 százalékkal magasabb árbevételt várnak a cégnél, mely 2008-ban mintegy 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt ért el.

Év végére 170-180 millió forintos eredményt, s a tavalyihoz képest mintegy 5 százalékkal magasabb árbevételt várnak a cégnél, mely 2008-ban mintegy 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!