Gazdaság

2011.06.21. 11:37

Június 30-ig jelentkezhetnek a károsult termelők az MVH-nál

Mától hatályos az a minisztériumi rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a német járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdák minél hamarabb hozzájussanak a kártalanításhoz. Június 30-ig kell jelentkezni a gazdáknak az MVH-nál és a támogatási kérelmeket július 11-ig nyújthatják be.

feol.hu

Az unió előírásai szerint a kifizetések augusztusban kezdődhetnek el és október 15-ig tartanak. Az unió azokat a gazdákat kompenzálja, akik a németországi járvány okozta pánik miatt nem tudták eladni a zöldségeiket. A döntés a gazdák lehető legszélesebb körét érinti, az őstermelőket is. Az Európai Bizottság 210 millió eurós kártérítést szavazott meg erre a célra.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azonnal megkezdi a kifizetések előkészítését. A kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 százaléka lesz, mivel az árak ma a korábbiaknál alacsonyabbak. A TÉSZ-ek (Termelői és Értékesítési Szervezetek) tagjai, Operatív Programjuk révén, akár 70%-os kárenyhítést is elérhetnek.

A támogatásból a május 26 - június 30. közötti időszakra vonatkozó kárenyhítési igényeket fogják kielégíteni. A kártalanítást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkínire és külön magyar közbenjárásra, a paprikára is. Azok a termelők, akiknek eladhatatlan készleteik vannak, június 30-ig jelentkezhetnek a termelői szervezeteken keresztül a Mezőgazdásági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Így az adminisztrációs teendőket a termelői szervezetek végzik el.

Részletek a minisztérium honlapján!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!