Gazdaság

2013.05.23. 15:37

Az EU-USA megállapodás mindkét térség gazdaságát fellendítheti

Strasbourg – „A nehéz gazdasági körülményekre tekintettel igen sürgető a szabadkereskedelmi egyezmény létrehozása, mivel ez a megállapodás a kulcsa a gazdasági növekedés beindításának mind az Európai Unióban mind pedig az Egyesült Államokban” – állítja Herczog Edit az EP plenáris ülésén írásban benyújtott hozzászólásában.

Klecska Ernő

„Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között létrejövő Transzatlanti Szabadkereskedelmi Övezet az Európai Unió számára egy több mint 30 éves álmot válthat valóra” – fogalmazott a képviselő a hamarosan meginduló tárgyalások előtt az EP kialakítandó álláspontjáról szóló vitában.

A szabadkereskedelmi megállapodás Európa számára ugyanis új piacokat nyithat meg, növelheti a külföldi közvetlen befektetések mértékét, és ennek nyomán számos értékteremtő munkahelyet hozhat létre, növelve Európa versenyképességét a világpiacon. Európa exportját akár 28%-kal, illetve az USA export mutatóját 37%-kal is javíthatja a két ország GDP-jének folyamatos növekedése mellett, amely akár elérheti az évenkénti 0,5%-ot is. Magyarországnak sem semleges a tárgyalások kimenetele, mivel a becslések szerint a Szabadkereskedelmi Övezet hatására a német export 0,25%-os emelkedését várják, és ez a jelentős német függőséggel rendelkező magyar gazdaságra is kedvezően hatna, elsősorban a feldolgozóipar területén.

A képviselő szerint különösen kedvező hatással lenne a megállapodás az üzemanyagok és vegyi anyagok terén, hiszen a vegyipar és energiaágazat piacfejlesztésének köszönhetően olcsóbb energiához juthatnának az európai polgárok. „Keresni azt, ami összeköt és megérteni azt, ami elválaszt, ez lehet a siker kulcsa a tárgyalások során” – érvelt Herczog, aki szerint a tárgyalások során Európának kell élen járnia a keretek kialakításában, hiszen ez a megállapodás más térségek számára is mintát jelenthet a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!