Gazdaság

2013.10.09. 16:10

Beletanulunk az útdíjba

Úgy tűnik, a fuvarozók gyorsan beletanultak az elektronikus útdíj rendszerébe. Még mindig van panasz, de a szisztéma a feketegazdaság ellenőrzésére is alkalmas lesz.

Klecska Ernő

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK szerint az úthasználati díjat a fuvarozók 36 százaléka fedélzeti eszköz (OBU) segítségével, 64 százaléka viszonylati jeggyel fizeti. A legfrissebb adatok szerint a rendszerbe 29 198 ügyfél regisztrált 102 071 gépjárművet. Összesen 46 370 tehergépjárműhöz regisztráltak OBU-t.

Jelenleg 41 szerződött flottakövető szolgáltató teljesíti a műszaki feltételrendszert, közülük 23 csatlakozási auditon is átesett, így a fuvarozók rajtuk keresztül végezhetik a fedélzeti eszközzel történő bevallást. Közlésük szerint az országban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) júniusi adatai alapján 44 892 darab 3,5 tonna feletti gépjármű van.

A rendszer még messze nem tökéletes - mondta el kérdésünkre Makkos Lajos fehérvári autómentős, aki minap is panasszal fordult az üzemeltetőhöz, mert több útján is hosszabb távot mértek és így nagyobb tételt is számláztak ki neki a valóságosnál. A készülékek amire korábban sokat panaszkodtak a fuvarozók ma viszont már kifogástalanul működnek - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!