Gazdaság

2014.01.28. 07:42

Egy év alatt hétezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Fejér megyében

Egy év alatt jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők száma Fejér megyében: a 2013. decemberi zárónapon 14 784-en szerepeltek a nyilvántartásban, ami 7 051 fővel, 32,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – derült ki a Fejér Megyei Kormányhivatal munkaügyi központja munkaerő-piaci helyzetét bemutató elemzésből.

A szervezet kimutatása szerint a nyilvántartott állástalanok száma csak 2013 márciusában haladta meg az előző év azonos időszakában regisztrált értéket, a többi hónapban az álláskeresők száma az előző év azonos hónapjainál alacsonyabb szinten volt.

A nyilvántartott álláskeresők és a gazdaságilag aktív népesség alapján számított mutató decemberben 7,6 százalék volt, amely a 2012. év végi adatnál 3,5 százalékponttal kedvezőbb. 

Tavaly a nyilvántartásban szereplő álláskeresőknek átlagosan 12,7 százaléka pályakezdő volt. Számuk az előző évihez képest 162 fővel, 7,0 százalékkal emelkedett, és arányuk a nyilvántartott álláskeresőkön belül 1,8 százalékponttal nőtt.

Az év során összesen mintegy 23 ezer új állásajánlat érkezett Fejér megye kirendeltségeire, ami 4200-zal több, mint a 2012-es érték.

Összesen 599 főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentés történt 2013-ban. Négy létszám-bővítési bejelentés érkezett a már meglévő munkáltatóktól, legalább tízfős létszámbővítéseik összesen közel száz fő foglalkoztatására vonatkoztak. Újonnan létesült, legalább 10 főt foglalkoztatni szándékozó munkaadótól nem érkezett bejelentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!