Gazdaság

2016.10.10. 20:40

A cégek ülnek a pénzükön

FMH-információ - A bruttó hazai termék (GDP) 2,2 százalékos idei és 3,0 százalékos jövő évi növekedését prognosztizálja hétfőn bemutatott legfrissebb előrejelzésében a pénzügykutató.

Fejér Megyei Hírlap

A kutatók szerint az első fél év látványosan igazolta, hogy mihelyt elapadnak az európai uniós források, megtorpan a növekedés. Az uniós pénzforrások megnyílásával jövőre élénkülnek a beruházások, és a foglalkoztatás is tovább bővül.

 

A prognózis a beruházások 10 százalékos visszaesésével számol ebben az évben, amelyet az alacsony bázison ugyanilyen mértékű növekedés követ majd 2017-ben. A beruházások drámai visszaesését részben ellentételezi a fogyasztás, miután a reálkeresetek ebben az évben 7,7 százalékkal emelkednek 0,3 százalékos éves átlagos inflációval számolva, és a 2,1 százalékosra emelkedő jövő évi infláció mellett is 3,5 százalékkal növekednek.

Az idei lanyhább növekedéshez jó egyensúlyi mutatók társulnak. Az államháztartás hiánya bőven a maastrichti kritériumon belül 1,8 és 2,6 százalékon alakul, míg a GDP-arányos államadósság a tavalyi 74,7-ről idén 74,0, jövőre 73,1 százalékra csökken. Rekordszintre emelkedik idén a külkereskedelmi és a fizetési mérleg többlete, ami 10,
illetve 6,5 milliárd eurót is
elérhet a tavalyi 8,6 és 3,7 milliárd után.

Az apadó uniós transzferek ellenére nagyarányú külső többlet a magánberuházások elmaradását is tükrözi.

A vállalatok továbbra is nettó megtakarítók, ahelyett, hogy a tevékenységük bővítését szolgáló hitelfelvételeikkel a gazdasági növekedést táplálnák, pedig az ország befektetői kategóriába történt felminősítése növeli a pénzügyi befektetések vonzerejét, erősíti a forintot, és kedvezőbbé teszi az államadósság és a magáncégek finanszírozását is - állapították meg
a kutatók.

A lanyhább növekedés jó egyensúllyal társul

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!