Gazdaság

2016.07.24. 16:01

A dinnye kiváló, az árak magasabbak

Cece - Nem egyszerű versenyezniük a kiváló dinnyéket termelő ceceieknek a hipermarketekkel. A háztáji hiába drágább, mégis sok a visszajáró vásárló.

Házi Péter

Van olyan dinnyetermelő Cecén, akinek a termés 50-60 százalékát elvitte az április, erős fagy. Pedig, mint mondják, szalmabálákat is égettek éjszakánként a palánták mellett, hogy így védjék meg azokat a fagytól. A rossz indulás ellenére úgy tűnik, kiváló minőségű lett idén az óriásgyümölcs. Cecén, Sárbogárdon és a környéken járva jelenleg 140 forint körüli áron adják a mézédes gyümölcs kilóját, ami jóval magasabb, mint a nagy áruházláncok ajánlata.

- Csak venni akarnak dinnyét vagy enni is? - mondja erre az egyik cecei termelő, aki szerint nem véletlen, hogy sok a visszajáró vásárlójuk.

A harmincöt fokos hűségben újratölti a dinnyesort Albert Éva. Sokan az egyszínűt keresik, viszik Fotó: a szerző

Pordán János negyven éve foglalkozik dinnyetermesztéssel, túl van a hatvanon, szerencsére két fia is segít neki, különben nem bírná. Mint mondja, tavaly is jól indult a szezon, ám a végén a nagy hőség miatt egyszerre érett be a termés: a dömping, illetve a Macedóniából, Görögországból érkező dinnye úgy lenyomta az árakat, hogy a végén 25 forintért vitték el tőle a felvásárlók a gyümölcs kilóját. Most jobbak a kilátások, a görög gazdasági nehézségek miatt nincs dömping és ez normális szinten tartja az árakat. Miközben beszélgetünk, négy-öt percenként érkezik egy-egy vásárló. Egy fiatal pár például Pusztaszabolcsról autózott ide a kiváló ízű hűsítő miatt. Egy másik férfi pedig Paksról, ő éppen átutazóban van, de ha erre jár nyáron, Pordánéknál mindig vesz egy méretes dinnyét.

A Cece másik végén árusító Albertéknél ugyancsak sokan állnak meg. Az egyik legkedveltebb fajta a Rubin, árulja el a gazda lánya, Éva. Amint a Rubin neve mutatja, tűzpiros húsú fajtáról van szó és a mérések szerint ennek az egyik legmagasabb a cukortartalma. Az alföldiek egyébként a sárgebélűt keresik, de nagy igény van az egyszínű dinnye, a Nosztalgia vagy másnéven Romero iránt is.

Országos szinten egyébként idén hatezer hektáron érik a dinnye, s minden jel arra mutat, összejöhet a 240 ezer tonnás termés is. Ennek egy komoly része a lengyel és a német piacra kerül, hogy mennyi, az azon is múlik, lesz-e arrafelé nagy hőség.

Címkék#dinnye#piac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!