Gazdaság

2014.08.26. 20:05

Munka: A siker titka: kitartás, kreativitás, rugalmasság, egyedi termékek

Székesfehérvár - A munkahelymegőrzésnél az egyik legfontosabb kérdés az, hogyan tudja a munkáltató a vállalkozását működőképessé tenni egy megváltozott piaci környezetben a munkavállalói megtartása érdekében?

Munkatársunktól

A Pannon Lapok Társasága és a Fejér Megyei Hírlap társadalmi szerepvállalási programja keretében indította útjára az Irány a munka! kezdeményezését, amelynek célja a munka világába vezető út megkönnyítése a nyilvánosság erejével.

– Nem álmodom nagy cégről. Nem az a lényeg, hogy nagyok legyünk, s minél terjedelmesebb számok jelezzék a vállalkozás méretét, hanem az, hogy tisztességesen dolgozzunk, megbecsüljük, amink van, nyugodt, jó élet- és munkakörülményeket biztosítsunk kollégáinknak és magunknak, vevőinknek pedig olyan termékeket és szolgáltatásokat nyújtsunk, amelyekkel segíteni tudjuk az ő fejlődésüket is – vallja Belegrai Péter, a MOTE Kft. ügyvezető igazgatója.

Belegrai Péter: az alkotás nagyon izgalmas játék – a siker érdekében igyekszünk rugalmasabbak, gyorsabbak lenni a hazai és külföldi vetélytársaknál.

A fiatal székesfehérvári vállalkozót a megyei kereskedelmi és iparkamara tavaly az Év vállalkozójának választotta, a Példakép Alapítvány pedig ez év elején különdíjjal ismerte el az export árualap növeléséért tett erőfeszítéseit.

Az utóbbi elismerést nagyon is kiérdemelte, hiszen szinte a fél világon ismerik cégének a termékeit. A vállalkozás által megmunkált profilok, alkatrészek és a különböző egyedi gyártmányok 30-40 százaléka ugyanis külföldön talál gazdára. Üzleti partnerei között neves német, osztrák, skandináv és romániai vállalkozások vannak, s vevője több ismert, a határokon túlra szállító hazai vállalat is. A MOTE 1999 óta gyárt a bútoripar számára különböző egyedi alumínium termékeket, majd a folyamatos gyártástechnológiai- és a gyártmányfejlesztés eredményeként évről-évre bővült a gyártmánypalettája. Ma már a járműipar, a gépipar, a megújuló energiaipar, s az elektrotechnikai iparágak számára előállított gyártmányok is készülnek náluk.

A vállalkozó több lépésben, minden számba vehető eshetőségre felkészülve építette fel a vállalkozását. Pályafutását egy nemzetközi cégnél kezdte, ahol rövid idő alatt értékesítési vezető lett. Ebben a minőségében ismert meg egy idősebb székesfehérvári vállalat-tulajdonost, akinek a cége bútorokhoz vasból készített különböző szerelvényeket, s azzal a gonddal küzdött, hogy ki viszi tovább a vállalatát. Miután Péter szüleinek is volt egy kisebb fémipari vállalkozása, s az utódlással kapcsolatos problémájuk is hasonló volt, 1999-ben egyesítették a két céget, valamint a gépparkot, s a fémipari termékek mellett az akkor még huszonéves Péter irányításával megkezdték a bútorszerelvények gyártását is.

A versenyképesség megőrzi a munkahelyet. Fotók: Borbély Béla

– Nagyon egyszerű gépekkel dolgoztunk, s bár már akkor elkezdtünk külföldi vevőknek szállítani, nem tudtunk olyan gyorsan és olyan minőségben gyártani, ahogy a piac szerette és elfogadta volna. Fejlődni akartunk, ezért 2005-2006-ban úgy döntöttünk, a bútoripari termékeknél alapanyagként az alumíniumot helyezzük előtérbe, megpróbáltuk meghonosítani, s becsempészni a bútorokba a vezető olasz, német vállalatoknál látottakat. Először alumínium bútorajtó keret-profilokat gyártottunk egyedi méretekben, s a konkurensekénél rövidebb határidővel. Gyorsan bővült a vevőkörünk, s a megnőtt igényekhez kevés lett a gyártókapacitásunk. Nem volt más út, mind a fejlesztés, a modernizálás, a pályázatok és újabb gépek. A cég saját piacán az elsők között vezette be a webes értékesítést, a potenciális vevők számára honlapján a termékválasztást segítő kalkulátort működtet, s nem állt le a termékek és szolgáltatások fejlesztésével sem.

A cég történetét hallva, azt hihetnénk, hogy a vállalkozás útja sima volt.

– Voltak buktatóink, a tőlünk független, külső körülmények miatt értek bennünket kellemetlen meglepetések, s hoztunk rossz döntéseket is. De tanultunk a kudarcokból és más vállalkozások tapasztalataiból. A méretünkből adódó előnyöket kihasználva, mindig igyekeztünk rugalmasabbak, gyorsabbak lenni a konkurenseinknél, s egyedi termékekkel megjelenni a piacon – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!