Gazdaság

2017.03.12. 10:46

A férfiak vannak túlsúlyban a gazdaságban

Alulreprezentáltak a nők a hazai cégek első számú vezetői, illetve tulajdonosai között is.

B. Kiss László

Nem nőtt  számottevően  a női tulajdonosok és a cégvezetők aránya  az elmúlt évben. A női cégvezetők aránya 34-ről 34,2 százalékra emelkedett, míg a cégtulajdonosok között –  fél ezrelékpontos visszaesést követően –  42,64 százalék a női tulajdonosok aránya.

A 250 fő feletti cégek körében a női vezető irányítása alatt  működő vállalkozások aránya 0,9, míg a női tulajdonossal rendelkező  társaságok aránya 2,2 százalékkal emelkedett – derül  ki  Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből.

Jellemzően inkább a kisebb – 10 fő alatti – létszámmal rendelkező vállalkozások esetében találkozhatunk az országos átlagot (34,22 százalék) megközelítő aránnyal, a nagyobb vállalkozások esetében viszont már gyengébb értékekkel kell szembesülnünk.  Az 50 és 249 fő közötti cégek 26 százalékában, míg a legnagyobb, 250 fő feletti alkalmazotti létszámmal működő vállalkozások közel negyedénél találkozhatunk legalább egy női vezetővel. A kizárólag nők által vezetett vállalkozások  a működő cégek számának mindössze 26,3 százalékát teszik ki. Pedig  az európai unió tagjaként felénk is elvárás, hogy 2020-ra a tőzsdén jegyzett cégeink körében a vezetők legalább 40 százalékát nők alkossák.

A női vezetők aránya Észak-Magyarországon a legmagasabb, itt a cégek 35,35 százalékánál találkozhatunk nővel a felsővezetésben. A Nyugat-Dunántúlon a legrosszabb a helyzet, ahol  33 százalékot tesz ki a női vezetővel működő cégek aránya. a

A hölgyek a vállalkozások tulajdonosi körében markánsabban képviseltetik magukat, mint a vezetői székben, országosan a cégek 42,64 százaléka rendelkezik női tulajdonossal.  A  250 fő feletti cégeknél találkozunk a legritkább esetben – 34,1 százalékuknál – női tulajdonossal.  A tulajdonosokra is igaz az a tendencia, hogy a kevesebb, mint 10 főt foglalkoztató cégeknél találkozhatunk hölgyekkel a legnagyobb arányban.  A csak nők tulajdonában álló vállalkozások alig 15 százalékát teszik ki a működő vállalkozások számának.

A legtöbb nő által vezetett cég az egészségügy (49,8 százalékkal) és az oktatás (47 százalékkal) területéről kerül ki. Ugyancsak jelentős a női vezetésű cégek aránya a textiliparban, az egyéb szolgáltató cégek körében valamint a kiskereskedelemben. Ugyanezekben az iparágakban a legmagasabb a a női tulajdonosok részaránya is. A női vezetésű cégek aránya a bányászatban a legalacsonyabb, kevesebb mint 19 százalék. Ezt követik a számítógép és elektronikai termékeket gyártó, valamint a gépipari cégek 20 százalék alatti aránnyal, míg az ipari gépgyártó és építőipari cégek körében a női vezetésű vállalkozások aránya nem éri el a 22 százalékot. A női tulajdonosok körében ugyancsak a bányászat a legkevésbé „népszerű”, 33,8 százalékkal.

A legkisebb arányban pedig – 10 százalék körüli értékkel – a gépiparban találkozhatunk teljesen nők által vezetett cégekkel. A kizárólag  női tulajdonosokkal rendelkező cégek az ipari gépeket gyártó vállalkozások között a legritkábbak, mindössze 5,4 százalékot tesz ki az arányuk.

Fejér megyében több pozitív példát is láthatunk arra,  hogy a hölgyek a  gazdaság területén is elfoglalják az őket joggal megillető helyet. A megyeszékhelyen van olyan középvállalkozás, amelynek első számú vezetője – immár több mint húsz éve    – hölgy. De több példa van arra is, hogy a családi tulajdonban levő cégeknél a lányokat is bevonják az irányításba. A megyei iparkamaránál az alelnökök között is képviselve van a női nem, s a főtitkár is hölgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!