Gazdaság

2014.10.30. 20:21

Pénzügyi verseny: Fejérből két csapat juthatott tovább a legjobb 28 közé

Öt csapat mérte össze tudását a PénzSztár Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny megyei selejtezőjén.

Sebestyén Lilla

A Kodolányi János Főiskola igazgatósági épületében öt, középiskolai, négyfős csapat várakozott feszülten arra, hogy ismertessék velük a PénzSztár Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny megyei fordulójának első feladatát, és nem ők voltak az egyetlenek. Csütörtökön, egy időpontban, délután két órakor ugyanis az összes megyében kezdetét vette a próba, amelyet két, internetes megmérettetés előzött meg.

A második alkalommal megrendezett verseny alapvető célja, hogy felhívják a figyelmet pénzügyi kultúra fontosságára és felmérjék a fiatalok tudását, tovább bővítve ismereteiket.

A vetélkedő során a Tóparti Gimnázium, a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, és a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium csapatainak összesen tíz feladatban kellett bizonyítaniuk, Voltak igaz-hamis, párosító jellegű, toto típusú feladatok, de olyan is, ahol egy oldalnyi szövegből kellett két mondatot faragni. A kérdések az Európai Unióra, az inflációra, a pénzügyi szervezetek feladataira és még a hazai költségvetésre is kitértek. Így elmondhatjuk, elég sok oldalú tudásra volt szükség ahhoz, helyesen meg lehessen fejteni a feladatokat. A válaszokat egy három tagú zsűri pontozta. Elnökük, Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára a rendezvény elején azt tanácsolta a diákoknak, bár komoly dolgokról van szó, ne felejtsék el magukat jól érezni. Az idegességre egyébként minden ok megvolt, hiszen a tét a regionális döntőbe való bejutás, amit az országos követ.

– A következő fordulóba a megyei első helyezettek fognak tovább jutni, illetve, az adott régió második helyezettjeinek legjobbja – tájékoztatta a csapatokat még a megmérettetés előtt Gergelyné Móder Ágnes, a NAV munkatársa, aki a verseny tisztaságáért felelt. A diákok jól vették az akadályokat, nem pazarolták az időt. A verseny gördülékenységéből már lehetett következtetni, hogy igen csak jó eredmények születtek. A megyei forduló első helyezettje végül a dunaújvárosi RudasPSZ csapat lett. Név szerint: Szabó Boglárka, Tálos Kitty, Rózsavölgyi Regina, Kanik Szilvia és Hanzik Ildikó.És örömhír, hogy a régió másodikjainak legjobbja is a megyéből került ki: a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Wall Street csapata érte el ezt a szép eredményt. Így, Fejér két csoportot küld a negyedik fordulóra, amelyet november 13-án rendeznek egységesen. Ott a tét – természetesen az értékes ajándékok mellett – megint a továbbjutás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!