Gazdaság

2014.07.06. 15:20

Mit hoz a jövő a magyar bányászatban?

Pusztavám - Az idei Bányász-juliálist szombaton a Márkus-hegyi szabadidőparkban rendezték meg. Ott sikerült beszélni Rabi Ferenccel, a Magyar Bányászszakszervezet Országos elnökével.

Nédó Géza

Mit hoz a jövő a magyar bányászatban? Az iparágon belül ez ma az egyik legfontosabb kérdés. Tudunk bányabezárásról, de hírlik, hogy a jövőben magánbányák nyílnak a borsodi térségben. Sok szakemberek úgy véli, hogy a mai magyar bányászat gazdaságtalan, ráfizetéses. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy sok még a mélyben rejtőző feltárt bányamező.

Hőerőműveink többsége szénnel működik. Nagy kérdés, hogy a jövőben a kormányzat milyen stratégiát alakít ki annak érdekében, hogy a feltárt, de még ki nem termelt szenet hasznosítsa. Erről is beszélgettünk Rabi Ferenccel a bányászszakszervezet elnökével.

 

A szénbányászat mindig is arra törekedett mondta , hogy a településeken a közösség életet segítse. Ebből a hagyományból fakadóan szeretnek a bányászemberek egymással találkozni. Nagy boldogság, hogy az utolsó mélyművelésű szénbánya területén tehetik ezt most meg.

Rabi Ferenc kérdésünkre elmondta: Magyarországon barna és feketeszén is kitermelhető mennyiségben található. A Márkus-hegyi bánya esetében egy korábbi kormányhatározat a működést 2014-ig határozta meg. A szakszervezet már korábban is jelenős erőfeszítéseket tett, hogy a termeléshez, a villamos áram piaci eladásához szükséges támogatás megszülessen. Az erre megfelelő rendeletek hatályba is léptek. Ez az úgynevezett szénfillér támogatás . Amikor ezt utolsó alkalommal aláírták, azt vállalták, hogy az európai rendeleteknek megfelelően 2018-ig, véglegesen bezárják a bányát. A széntermelést 2014-ig tervezték, a szakszervezet úgy látja, és azt javasolja - mivel az erőműben a modernizáció még nem zajlott le, s a jövőben is szénre építik a villamos áram termelést - , menjen tovább a kitermelés. A hazafelé tartó bányászat ugyanis a legolcsóbb. Feltárt, ismert szénmezők vannak, kevesebb a geológiai kockázat, versenyképesen tudnának szenet termelni! Rabi Ferenc elmondta, ez ügyben - a jelenlegi kormányzat felelős embereivel - tervez egy találkozót, ahol megpróbálja meggyőzni őket arról, hogy amíg lehet, a széntermelés folytatódjon.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!