Gazdaság

2013.06.05. 16:45

A jótékonykodó betörő

Az Óbudai Egyetem számos rendezvénnyel készült az Innováció Napjára, egyik ezek közül a hallgatók előadása volt, melyen egyéni kutatási eredményeikről adtak számot.

Sebestyén Lilla

Horváth Zsolt az egyetem villamosmérnök hallgatójának egy gyerekkori álma valósult meg mostani kutatásával.
- Az előadásom a Windows Operációs Rendszer biztonságáról szól. Először is feltörtem az operációs rendszert, majd írtam egy saját szoftret, ami kijavítja a hibákat, tehát lényegében erőssebbé tettem. Ez egy komplex szoftver, ami  a különböző verziókra, így például a  Windows 7-re, Windows Xp-re is jó. Ezzel nehezebbé tettem, hogy  behatoljanak a rendszerbe és előnye, hogy  a laikus felhasználók is tudják kezelni  A pusztaszabolcsi fiú a jövőben szeretné tovább fejleszteni szoftverét, illetve egy vírusírtón és egy tűzfalon  is gondolkodik, azaz egy komplex biztonsági rendszert szeretne létre hozni. 

Majdán Márk az Óbudai egyetem Keleti Károly Gazdaságtudományi kar elsőéves hallgatója, és Zsolthoz hasonlóan ő is egy tizenöt perces prezentációval készült az Innováció Napjára.

Egy hamburgerkészítő gépet is bemutattak a hallgatók. Képünkön Szente Gábor magyarázza a szerkezet működését

- A kutatási témám a kis- és középvállalkozások helyzete volt Magyarországon. Az inspirációt a most kialakult helyzet adta meg, illetve önös érdekek is vezéreletek, hiszen magam is gondolkodok egy vállalkozás létrehozásán, de ez még a jövő zenéje  magyarázta a székesfehérvéri fiatalember, majd hozzátette: Az eredmények azt mutatják, hogy a kis- és középvállalkozások az előző évekhez képest jobb helyzetben vannak, és abban reménykedünk, hogy innen már csak fölfelé visz az út. 

A rendezvényen összesen tizenketten prezentálták munkájukat, többnyire a gazdaság és informatika témakörökben, így például Varga Miklós, aki az arcfelismeréssel történő azonosításról beszélt, vagy Matula Dávid, aki a mobiltelefonok fejlődését vette górcső alá.      Hajnal Éva egyetemi docens és a program főszervezője elmondta, a diákok sokszor évek munkáját adják itt elő negyed órában.
Az egyetemen egy kiállítás is nyílt a legújabb, hallgatók által feltalált innovációkból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!