Gazdaság

2016.06.30. 12:50

A kánikulában felgyorsult az aratás, munkában a gépek, de a java még hátra van

Székesfehérvár - A hét elejei záporokat követő szél és a visszatért kánikula gyorsan megszikkasztotta a gabona- és repcetáblákat, s a hét közepén már a megye minden részén ismét munkába álltak a kombájnok.

Dávid Erzsébet

- Felgyorsult az aratás, de a munka még az elején tart - összegez a falugazdászok legfrissebb beszámolói alapján, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint egyelőre a repce és az őszi árpa táblákon dolgoznak a betakarítógépek, a búza aratásának megkezdése - annak ellenére, hogy néhol egy-egy kisebb területen már belekóstoltak a gépek a kenyérgabonába is - még várat magára. A betakarítás eddigi eredményei szerint látszik, hogy árpából nem lesz rekordtermés. A tavaszi fagyok nem múltak el következmény nélkül, több táblában elfagyott a kalászok felső része. Bár a betakarítás már nem olyan embert próbáló munka, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt, ma is a gazdaember legnehezebb feladatai közé tartozik. Nagy figyelmet igényel ugyanis a kombájn és a szállítójárművek mozgásának és a megfelelő tárolókapacitás biztosításának összehangolása, s gondoskodni kell arról is, hogy időben befejeződjenek az aratás utómunkálatai, megtörténjen a tarló elművelése. A feladat nagyságát jól érzékelteti, hogy a megyében 15 ezer hektár repcét, 18 ezer hektár őszi vetésű és 4 ezer hektár tavaszi árpát, valamint mintegy 62 ezer hektár búzát kell betakarítani. A munkához elegendő gép - kombájn és szállítójármű - áll a gazdák rendelkezésére, s nincs probléma a raktárkapacitással sem - állítja a kamara elnöke.

Aratják a repcét az Aranybulla tábláin - a 200 hektárnyi termés betakarításával, ha nem szól közbe az időjárás, öt nap alatt végeznek

Egy, a Fehérvár határában és környékén gazdálkodó mezőgazdasági cégnél már végeztek a takarmányárpa aratásával, s megkezdték a 200 hektárnyi repce betakarítását. Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető szerint, ha az időjárás nem szól közbe , a hét végére, a jövő hét elejére végeznek ezzel a munkával, majd amennyiben a szemek nedvességtartalma a megfelelő szintre csökken, megkezdhetik a sörárpa vágását is. A munkát két kombájnnal végzik. Az egyiket Béd László vezeti, tartja karban, s készíti fel a különböző munkákra, ott jártunkkor éppen a repcearatásra.Bár a masina tiszteletet parancsolón hatalmas, azt mondja, semmivel sem nehezebb vezetni, mint egy személyautót. A vezetőfülke komfortos, klimatizált, a kinn tomboló kánikulából benn semmit sem lehet érezni. Az ülés ergonomikus kialakítású, légrúgós, s a pilóta kényelmét a vizes palack tárolására még egy beépített kisebb hűtő is szolgálja. A műszerfalat pedig úgy alakították ki, hogy minden betakarítási művelet, beállítás a fülkéből, gombnyomással elvégezhető. Azért irigyelni nem kell a kombájnosokat, nagyon keményen dolgoznak. Aratás idején, a pára felszállását követően, már reggel nyolc óra körül beállnak a táblába, s estig csak ebédelni állnak le. (Az ebédet, akárcsak a régi aratóknak, nekik is a helyükbe viszik.) S bármennyire kényelmes is a kombájn vezetőülése, a 10-12 órai munkát azért megérzi a derekuk. A gépszerelő végzettségű Béd László 14 éve kombájnos. Gyors fejszámolás, s kiderül, ez idő alatt megközelítően 10 ezer hektár termését takarította be.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!