Gazdaság

2014.07.07. 12:40

A lakásvásárlás jó befektetés

Hol tart ma az ingatlanpiac? Vajon miféle ingatlanokat könnyebb értékesíteni? Kérdéseinkre a téma szakértői válaszolnak.

Paraidi Mihály Barna, egy országos ingatlanközvetítő hálózat helyi franchise partnere úgy látja, az idei első félév határozottan mozgalmasabb volt, az előző év hasonló időszakánál. Ez tapasztalható mind a lakások, mind a házak iránti keresletben.

- A legnagyobb az érdeklődés kis panel- és téglalakások iránt. Bár nem egyforma mértékben, de érezhető a kereslet növekedése szinte minden szegmensben, így a nagyobb tégla lakások, kisebb értékű családi házak, valamint a minőségi, néhány éves iker-, sor-, és komolyabb értékű családi házak iránt is - mondja Paraidi Mihály Barna, aki úgy látja, újépítésű ingatlanokra, iker-, sorházakra, és kis lakásszámú társasházakra is lenne kereslet, de úgy tűnik, a fejlesztők többsége még kivár. A kereslet élénkülésében fontos szerepe van a pozitív hangulatnak, a bizalom visszatérésének és az újra jó kondíciókkal kapható lakáshiteleknek egyaránt. A banki kamatok mostani alacsony mértéke szintén befolyással van az ingatlanpiacra, hiszen sokan úgy látják, célszerűbb inkább ingatlanba fektetni, mint a bankban elhelyezni a pénzt.

Paraidi Mihály Barna: Főleg a kisebb lakások iránt van érdeklődés

- Ami az árakat illeti, a legkeresettebb szegmensben megfigyelhető gyenge áremelkedés. Az áralku mértéke a kereslet növekedésével valamelyest csökkent az elmúlt időszakban. A kereslet az albérletek iránt is szépen emelkedett, főleg a 40-60 négyzetméteres kétszobás panel- illetve tégla lakások népszerűek. Összességében elmondhatjuk, hogy továbbra is jó befektetés az ingatlan teszi hozzá a szakember, aki abban bízik, hogy az év első felében tapasztalt tendencia folytatódik az év második felében is, és akkor az éves tranzakciószám sem marad az elvárások alatt.

Léczfalvy Csaba, egy fehérvári és egy velencei ingatlaniroda tulajdonosának az a tapasztalata, hogy megnőtt a kereslet az ingatlanok iránt.

- Beigazolódott az a várakozásunk, hogy a mai gazdasági helyzetben szinte a legbiztosabb és legértékállóbb befektetés ingatlant vásárolni - mondja a szakember.

- Az érdeklődők száma alapján már tavaly elkezdődött a kereslet növekedése. Mindezt az is tovább fokozhatja, hogy a kínálat viszont kismértékben csökkent. Ennek fő oka lehet, hogy sok devizahiteles vár annak reményében, hogy kedvező intézkedést hoznak számukra. Főleg a kisebb értékű ingatlanokat keresik, hiszen ezek viszonylag gyorsan értékesíthetőek. A lakásoknál és a családi házaknál is a legkeresettebbek a kis alapterületűek. A családi házak esetében megfigyelhető, hogy egyre többen vásárolnak Székesfehérvárhoz közeli településeken házat a kedvezőbb árfekvés miatt.

Léczfalvy Csaba: Fehérvár környéki településeken keresnek házat (Fotó: FMH-archív)

Ami a telkeket illeti, Léczfalvy Csaba szerint a helyzet nem sokat változott: továbbra is minimális a kereslet irántuk.

- Leginkább a kivitelezők vásárolnak nagyobb telkeket, új házak építéshez. Valószínűleg ráéreztek arra, hogy ma a piacon a legkönnyebben és leggyorsabban az újépítésű családi házak értékesíthetőek. Ugyanez elmondható a lakásokkal kapcsolatban is, de itt a kereslet még nagyobb, mivel nem épülnek a városban új lakások.

- Az elmúlt félév tapasztalata alapján megállapíthatjuk, hogy még mindig biztos és megtérülő befektetés ingatlant vásárolni a mai bizonytalan pénzpiaci helyzetben - teszi hozzá. - Az utóbbi pár hónapban megnövekedett az ingatlankereső ügyfeleink száma. Jelenleg a kínálat és a kereslet közötti különbség csökkenése figyelhető meg.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!