Gazdaság

2016.07.26. 12:30

A legjobb szakemberekért külföldi cégekért is versengeni kell

Optimisták a magyar munkaadók, a gazdaság minden ágazatában, valamennyi régióban, és minden cégméretben számolnak munkaerő felvétellel a harmadik negyedévre.

Osváth Sarolta

Ez olvasható ki egy munkaerő-piaci előrejelzéséből. Banki felmérés szerint a kkv-k ennél árnyaltabban látják a helyzetet.

A munkaadók 17 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 78 százalékuk semmi változással nem számol ezen a téren, három százalékuk pedig elbocsátásra készül - derült ki egy legutóbbi felméréséből. A Munkaerő-piaci Mutató értéke 751 munkaadó megkérdezése alapján +13 százalék, ami a legmagasabb érték a magyarországi felmérés kezdete, vagyis 2009 harmadik negyedéve óta. Az előző negyedévhez képest a felvételi szándék enyhén növekedett és mérsékelten magasabb, mint egy évvel korábban.

- Egyre erősebben jelentkezik a magyar munkaerő piacon a szakember hiány. Kiugróan erős a felvételi kedv például a pénzügyi és üzleti szolgáltató szektorban, ami leginkább arra vezethető vissza, hogy a Magyarországon működő szolgáltató központok folyamatosan küzdenek azzal, hogy megfelelően képzett, idegen nyelveket beszélő munkavállalókat találjanak. A gyártás területén minden ötödik munkaadó jelzett felvételi szándékot a következő negyedévre, a legjobb szakemberekért azonban nem csupán egymással, hanem más európai cégekkel is versenyezniük kell. Márpedig bérek tekintetében a hazai cégek nem versenyképesek a legerősebb európai gazdaságokkal, de még a szomszédos országokkal sem - kommentálta az adatokat Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője. Ágazati összehasonlításban a pénzügyi és üzleti szolgáltatások valamint a termelő szektor mellett még a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció cégei jeleztek jelentősebb felvételi szándékot, az építőipar munkaadóinak csaknem ötöde ugyancsak felvételt tervez, a köz- és szociális szférájában 11 százalékkal nőtt a mutató. A legkevésbé optimisták a várakozások a közüzemi szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság, a vadászat, az erdészet és a halászat területén (+4, illetve +3 százalék). Az előző negyedévhez viszonyítva a kilencből négy szektor munkaadói jeleztek növekvő felvételi kedvet, de ugyanennyinél romlottak is a kilátások, a legjelentősebb mértékben, 6 százalékpontos a vendéglátásban a csökkenés.

Regionális összehasonlításban a legnagyobb mértékű bővülést a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli munkaadók prognosztizálják: itt a mutató 16 százalékos növekedést mutat. A leggyengébb felvételi kedvet a Dél-Dunántúli munkaadók jelentették (+ 5 százalék).

Cégméret szerint 2016 harmadik negyedévében a pozitív hozzáállás egyenesen arányosan nőtt a nagyságrenddel: a nagyvállalkozások 20 százaléka számol munkaerő felvétellel, a mikro (tíznél kevesebb főt foglalkozó cégek) hét százaléka, az előző negyedévinél kevesebb tartja elképzelhetőnek a létszámbővítést. Az előző évhez képest azonban minden cégméretben nőtt a felvételt tervezők aránya, a legnagyobb mértékben, 9 százalékponttal a kisvállalkozásoknál, 8 százalékponttal pedig a közepes cégeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!