Gazdaság

2017.05.10. 10:44

A magyar gazdaság növekedése idén várhatóan 3,2 százalékos lesz

Visszamenőleges nyugdíjemelésre lesz szükség, továbbá többletkifizetésre is számíthatnak az év végén a nyugdíjasok.

B. Kiss László

Idén a magyar gazdasági növekedés – mindenekelőtt az EU-támogatások újraindulásának köszönhetően – 2 százalékról 3,2 százalékra gyorsul. A beruházások a tavalyi 20 százalékos visszaesés után 8 százalékkal bővülnek, a fogyasztás növekedési üteme 4,2 százalékról 5 százalékra emelkedik.  A gazdaság dinamizálója a tavalyi visszaesés nagy részét ledolgozó építőipar lesz, de a mezőgazdaság kivételével – ahol a tavalyi kiugrás után „természetes fogyás” várható – feltehetőleg minden ágazat bővül. Az infláció gyorsul, a külső és belső egyensúly kissé romlik, de kedvező marad. A hosszabb távú fejlődés fő tényezőiben – az intézményekműködésében, a piaci megoldások háttérbe szorításában, a szerkezeti reformok elkezdésében – nem várható érdemi javulás – legalábbis ezt prognosztizálja legfrissebb jelentésében a GKI Gazdaságkutató Zrt.

2017 első hónapjaiban az építőipar kiugróan gyorsan, több mint 15 százalékkal bővült, a vártnál gyorsabb volt az ipar (7,5 százalék), viszont lassabb a kiskereskedelmi forgalom (3 százalék) bővülése. A külkereskedelemben az import 1,2 százalékponttal gyorsabban bővült az exportnál, a cserearányok 1, százalékkal romlottak, s kissé csökkent – de továbbra is magasa – az aktívum. A vállalati és lakossági hitelállomány az első két hónapban a 2016 végi szinthez képest kissé növekedett, de még így is kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az MNB  felmérése szerint a kereskedelmi bankok a következő fél évben a kihelyezett hitelmennyiség érdemi növekedésére számítanak. A munkanélküliségi ráta 2017 első negyedévében 4,5 százalék volt, 1,5 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, viszont minimálisan, de magasabb a 2016 utolsó negyedévinél. A „valódi” munkanélküliség továbbra is 7 százalék körüli – állítja a jelentés. A GKI felmérése szerint ugyanakkor az ipari és szolgáltató cégek 40 százaléka, az építőipariak csaknem fele szembesül munkaerő-hiánnyal. A kormányzat által 2017-re prognosztizáltnál (1,6 százalék) várhatóan körülbelül egy százalékponttal gyorsabb infláció az év végén visszamenőleges nyugdíjemelést tesz szükségessé.

A kormány prognózisának valóra válása esetén (3,5 százalék feletti GDP-növekedés és teljesülő, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási egyenleg) emellett „nyugdíjprémium” kifizetésére is sor kerül. Bár a GKI nem számít e kritériumok teljesülésére, némi többletkifizetést valószínűsít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!