Gazdaság

2017.02.16. 10:56

A móri szőlők megúszták - A termőrügyeknek akár a 90 százaléka is elfagyott néhol

Az ország egyes területein az extrém fagyok miatt akár 90 százalékos is lehet a szőlőkben a terméskiesés. A móri borvidéket azonban megkímélte a zord tél.

B. Kiss László

Jelentősen csökkenhet az idei szőlőtermés a szokatlanul kemény januári fagy miatt – derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) felméréséből. A károsodás az idei bor minőségét nem veszélyezteti, azonban a gazdáknak mennyiségi kárt jelent, ezért a HNT mind a szőlő felvásárlási árának, mind a borok árának emelkedésére számít. Légli Ottó, a HNT elnöke szertint  a hegyközségektől érkezett visszajelzések alapján a tartós fagy, amely  akár mínusz húsz fok alatti hőmérsékletet is jelentett, elsősorban a mély fekvésű, fagyzugos szőlőterületeken okozott kárt. A szőlészeti kutatóintézetek jelzése alapján azokban az ültetvényekben is kárt okozhatott a fagy, amelyeket tavaly jégeső sújtott. Frittmann János, a HNT Szakmaközi Bizottságának elnöke pedig arról tájékoztatott, hogy egyes fajták esetében néhány területen a termőrügyek 90 százaléka is áldozatául esett a fagynak.

Frey Szabolcs móri borlovagokkal a Vince-napi vesszővágáskor
Fotó: Hrubos Zsolt

A fagy főleg az Alföldön károsította a szőlőket, a móri borvidéken különösebb probléma nélkül átteleltek az ültetvények – mondta el érdeklődésünkre Frey Szabolcs, a Móri Borvidék  Hegyközsége borbírája. Bár rügyvizsgálatot nem végeztek,  a metszés során, amelyet már elkezdtek, azt tapasztalták, hogy jól beértek ősszel a vesszők. Móron egyébként januárban sem csökkent a hőmérséklet mínusz 15 fok, azaz a kritikus érték alá. Persze biztosat majd csak a kihajtás után lehet mondani, amikor már látszódnak  a fürtkezdemények – tette hozzá a hegybíró. A fagyok egyébként még ezután is veszélyeztethetik a szőlőt, a móri borvidéken tavaly április 26-án tizedelte meg a fürtkezdeményeket a fagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!