Gazdaság

2016.01.29. 17:53

A teljesítés sajátos esetei

A teljesítés alapelve, hogy a kötelezett a szerződésben foglaltak alapján teljesít a jogosultnak. Vannak azonban olyan esetek, amikor ez valami oknál fogva ebben a formában nem lehetséges, akkor bírósági és közjegyzői letét illetve harmadik személy részéről történő teljesítés jöhet számításba.

Unger Zsolt

Bírósági letét útján való teljesítés esetén a kötelezett a pénz fizetésére, értékpapír vagy más okirat kiadására irányuló kötelezettségét bírósági letétbe helyezés útján teljesítheti Ez akkor alkalmazható ha a jogosult személye bizonytalan vagy a teljesítés helyén nem található. Valamint abban az esetben is, ha a jogosult a kötelezett részéről megfelelően felajánlott teljesítést nem fogadja el, vagy ha több jogosult esetén nem teszik lehetővé, hogy a kötelezett valamennyiük kezéhez teljesítsen. A letéteményes kötelezettségeire a letéti szerződés szabályait kell megfelelően alkalmazni. A kötelezett a letétet mindaddig visszakövetelheti, amíg a jogosult a letétbe helyezésről a bíróságtól értesítést nem kapott, A jogosult a letét kiadását a letétbe helyezésről szóló értesítés kézhezvételétől számított ötéves elévülési időn belül követelheti. Ha a jogosultnak a letét kiadására irányuló joga elévült, a kötelezett követelheti a letét visszaadását.

A bíróság a letétet csak a jogosultnak adhatja ki. Ha a letétbe helyezésre amiatt került sor, mert a jogosult személye bizonytalan, a letétet a jogosult személyét igazoló jogerős határozat alapján lehet kiadni. A bíróság a letétet több jogosult esetén a közös kérelmére vagy a jogosult személyét igazoló jogerős ítélet alapján adhatja ki. A kötelezett a letétbe helyezés alkalmával kikötheti, hogy a letétet a jogosultnak az őt terhelő szolgáltatás teljesítésének igazolása ellenében adják ki. A közjegyzőnél történő letétbehelyezés útján történő teljesítésnél is a bírósági letétre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A harmadik személy részéről felajánlott teljesítést a jogosult köteles elfogadni, ha ehhez a kötelezett hozzájárult, a szolgáltatás nincs személyhez kötve és nem igényel olyan szakértelmet vagy képességet, amellyel a harmadik személy nem rendelkezik. A kötelezett hozzájárulása nem szükséges, ha a harmadik személynek lényeges jogi érdeke fűződik ahhoz, hogy a teljesítés megtörténjék, és a kötelezett a teljesítést elmulasztotta, vagy nyilvánvaló, hogy időben nem tud teljesíteni. Ha a kötelezett és a harmadik személy közötti jogviszonyból más nem következik, a harmadik személyt megtérítési igény illeti meg a kötelezettel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!