Gazdaság

2015.06.25. 13:14

A többségnek csökkent a részlete

Minden második jelzáloghitel-szerződéssel rendelkező fontolgatja, hogy jelenlegi konstrukcióját kedvezőbbre cserélje.

Kiss László

A Budapest Bank májusi felmérésben részt vevők közül azok a jelzáloghitelesek voltak többen (66 százalék), akiknek az elszámolást követően is marad még tartozásuk. Ők átlagosan 5,6 millió forint hitelt vettek fel, 18 és fél éves futamidőre, amelyből mintegy 10 és fél év van még hátra. Az ő törlesztőrészletük a hitel felvételekor átlagosan 41 ezer forint volt, ami a svájci frank árfolyamának tetőzésekor 77 ezer forintra szökött fel; ez 88 százalékos emelkedést jelent.

Az elszámolás után a megkérdezettek több mint felének csökken a törlesztőrészlete: ők átlagosan 33 ezer forinttal fizetnek kevesebbet. Ebben azonban viszonylag nagy szórás mutatkozik, a magasabb összegű hitellel rendelkezők nagyobb csökkenést tapasztalnak. A hiteleiket a jövőben is fizető válaszadók elszámolás utáni átlagos törlesztőrészlete 59 ezer forint derült ki a bank felméréséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!