Gazdaság

2015.03.31. 13:49

Adóreformot készítenek elő

Az adózók érdekeit szem előtt tartó adórendszer kialakítását jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a Joint Venture Szövetség (JVSZ) társelnöke a szervezet vállalatvezetői fórumán.

PLT-információ

A várhatóan 2017-ben életbe lépő adózási rendszer nagyobb önállóságot biztosítana a megbízható adózók számára, életszerűbb határidőket alkalmazna, valamint növelné a NAV pénzügyi felelősségét is az adózóval szemben.

A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint eredményes évet tudhatunk magunk mögött, Magyarország gazdasága fejlődik, szerkezete egyre kiegyensúlyozottabb. A bővülés 2015-ben is fenntartható marad, a párhuzamosan növekedő termelés és belső fogyasztásnak köszönhetően, az esetleges negatív hatásokat a járműipar kiváló teljesítménye ellensúlyozhatja. A miniszter kimagaslónak értékelte a beruházások volumenét is, melyek összértéke az elmúlt évben meghaladta a 6800 milliárd forintot. A jobb eredmények közvetve a munkapiaci mutatók javulásában is megmutatkoznak, a 2015. januárig tartó három hónapos időszakban 4,5 milliót tett ki a munkában állók száma, a 15-64 éves korosztályban megközelítve a 62,5 százalékos arányt. Ugyancsak pozitív fejlemény az ország külső sérülékenységének csökkentése: negyedik éve 3 százalék alatti a hiány, és tartósan megfordulni látszik az államadósság pár évvel ezelőttig tapasztalt növekedési trendje.

A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint Brüsszel zöld utat adott a minisztérium hatáskörébe tartozó három operatív gazdaságfejlesztési programnak, így hamarosan új pályázatokat írnak ki. Megjegyezte, az Európai Unió előírásainak megfelelően csökken a vissza nem térítendő támogatások aránya, ugyanakkor egyszerűbb pályáztatás, kisebb mértékű biztosítékigény jellemzi majd a pályázatokat. A versenyképesség javítását célzó közigazgatási reform eddigi legnagyobb lépéseként az adózási rendszer átfogó reformját jelentette be Varga Mihály. Várhatóan 2017-től a magánszemélyek válláról teljes mértékben leveszi az adóbevallás kötelezettségének terhét az állam, míg a vállalati szférában alapvetően alakulhat át az adóhatóság és a vállalkozások viszonya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!