Gazdaság

2017.06.26. 11:57

Adóváltozások 2018-tól: így módosul a lakhatási támogatás

Számos ponton változnak jövőre az adózási szabályok. Ezúttal a személyi jövedelemadót érintő módosításokat mutatjuk be.

B. Kiss László

2018-tól emelkedik a munkáltató által, mobilitási célú lakhatási támogatásként adómentesen biztosítható juttatás összege. A foglalkoztatás első két évében a minimálbér 60 százalékáig, a második két évben a 40 százalékáig, végül az ötödik évben a 20 százalékáig adható köztehermentesen a támogatás. Ugyanazon munkáltatóval létrejövő, új munkaviszony esetében a törvényalkotó kiköti a munkaviszonyok időtartamának összeszámítását. 2018. január 1-től határozott időtartamra kötött munkaszerződések esetében is juttatható a támogatás.

A saját célra folytatott („saját számlás”) belföldi és külföldi áruszállítás, személyszállítás esetében is juttathat napidíjat a munkáltató. Többen választhatják a tételes átalányadózást a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozók közül. A jövőben nem csupán azok élhetnek a lehetőséggel, akik egyetlen helyszínen (lakásban, üdülőben) folytatják tevékenységüket, a törvényalkotó a helyszínek számát háromban maximálta.

A közös tulajdonhoz kapcsolódó jövedelemszerzések (például ingó vagyontárgy, ingatlan értékesítése, bérbeadása) esetében az elismert költségeket bármely tulajdonos levonhatja a jövőben, a nevére szóló bizonylat ellenében. A változás az áfaszabályokkal való összhangot szolgálja – derül ki a Mazars könyvizsgáló cég közleményéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!