Gazdaság

2014.10.08. 13:10

Az Ágnes forrás túl jó a piacnak?

Moha - Tábla jelzi, merre kell az Ágnes forráshoz menni. De aki letér az odavezető útra, csak lakattal lezárt kaput, elhagyott épületeket láthat.

Dávid Erzsébet

Magyarország legrégebbi ásványvizét, a Mohai Ágnest ugyanis évek óta nem palackozzák, az azt utoljára kitermelő cég, a Mohai 1374 Mohai Ágnes Ásványvíz Kitermelő és Kereskedelmi Kft. ellen 2008 tavasza óta felszámolási eljárás folyik. S bár a kijelölt felszámoló nyílt pályázaton előbb félmilliárd forintért, majd a Napi Gazdaság akkori közlése szerint a gyártóegység mellett a két minősített vizet adó kúttal is kibővítve a csomagot, némileg mérsékeltebb áron, többször is meghirdette a telepet és a hozzá tartozó a tárgyi eszközöket, készleteket, komoly ajánlattevő mindeddig nem jelentkezett.

Szerettük volna megkérdezni az eljárás lefolytatására kijelölt NOVUM Zrt.-t, arról, hol tart a felszámolás, de az eljárást vezető felszámoló biztost nem értük el. A cég központi telefonszámán azt kérték, e-mailen küldjük el címére a kérdéseinket. Megtettük. Mostanáig nem kaptunk rájuk választ. Reagált viszont megkeresésünkre a Fővárosi Törvényszék Sajtó-és Nemzetközi Osztálya. E-mailen a következőt írták: Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a felszámolási eljárás 2008. január 18-án érkezett hitelezői kérelemre indult, a bíróság 2008. április 24.-én közzétett végzésével rendelte el az adós felszámolását. A kijelölt felszámoló a NOVUM Zrt. A bíróság eddig három esetben döntött a felszámoló által a bírósághoz benyújtott felszámolási közbenső mérleg jóváhagyásáról. A felszámoló felszámolási zárómérleget még nem nyújtott be a bírósághoz.

Lakat van az üzem kapuján. Nem tudni, mekkora befektetéssel lehetne újraéleszteni a palackozót (Fotó: Borbély Béla)

Megkerestük Moha község polgármesterét is, de Kovács Sándornénak sincs hivatalos információja a felszámolási eljárás helyzetéről. Mint elmondta, korábban három, négy helybelinek adott munkát a palackozó üzem, az önkormányzatnak pedig egy alkalommal volt némi iparűzési adó bevétele az ipartelep működéséből. A faluban több, az arcát, nevét a cikkben nem vállaló személy, úgy tudja: voltak érdeklődők, jártak is a faluban vállalkozók, akik hajlandóak lettek volna újra indítani a palackozást, de hogy miért nem került sor egyik esetben sem a megvalósításra, arról nincs tudomásuk.

Azt, hogy miért nem sikerült mindeddig új gazdát találni a palackozó üzemnek, biztos információ hiányában csak találgatni lehet. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az ásványvíz piacot ma az 500 mg/l, vagy annál kisebb ásványi anyag tartalmú ásványvizek uralják. A mohai víznek pedig annál magasabb az ásványi anyag tartalma, s lehet, a potenciális vállalkozókat az tartja vissza az üzem megvásárlásától és a kitermelés, palackozás újbóli elindításától, hogy félnek: az értékesebb, s éppen ezért magasabb áron forgalomba hozható Ágnes vízre nem lenne piaci kereslet.

Pedig az Ágnes forrás - vagy, ahogy egy 1374-ben kiadott, határjárásról szóló jelentésben nevezték áldou kuth - vize hosszú ideig kedvelt volt. Az újabb időkben azonban már nem igazán volt áldás az Áldó kúton. Egymást váltották a forrásnál a bérlők és tulajdonosok, s bár közülük a két utóbbi - a Karsai Holding Rt., és a Mohai Ágnes Ásványvíz kitermelő és Kereskedelmi Kft.- jelentős fejlesztéseket is megvalósított, korszerűsített, 2008 tavaszán - 130 év után - felszámolás miatt bezárták az üzemet. S jelenleg csak remélni lehet, hogy nem véglegesen tűnt el a piacról ez az értékes ásványvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!