Gazdaság

2017.03.08. 10:10

Agrya: felmérés a nemzedékváltásról

Budapest – Az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége a magyar agrárium egyik kiemelt problémájának tartja a nemzedékváltást. A helyzetértékelést szolgálja a most elindított kérdőíves felmérésük.

V. Varga József

Az elkövetkező, nem is távoli időszakban a rendszerváltáskor indult gazdaságok alapítói generációja eléri azt az életkort, amikor természetes módon felmerül a gazdaságok átadása a fiataloknak. A gazdaságokon belüli nemzedékváltásnak nincsenek meg a hazai hagyományai, bejáratott rendje. Emellett az érintettek részéről nem ritkán szemérmes hallgatás is körülveszi ezt a kérdést, kihívást – mondta el a feol.hu-nak Mikula Lajos, a fiatal gazdák szövetsége ügyvezető elnöke.

Az Agrya szeretne mindent megtenni annak érdekében, hogy a nemzedékváltás, mint téma, a napi szakmai közbeszéd része legyen és maradjon. Emiatt már az idei Fiatal gazda konferencia egyik kiemelt témája volt a nemzedékváltás. Másrészről a fiatal gazdák szövetsége a maga eszközeivel igyekszik hozzájárulni a gazdaságátadások zökkenőktől mentes lebonyolításához.

Az ehhez szükséges helyzetértékelést szolgálja a most elindított on-line kérdőíves felmérés is. Az anonim módon kitölthető kérdőív eredményei segítséget jelenthetnek a többi között a gazdaságátadást nehezítő körülmények azonosításához és kezeléséhez. A kérdőív kitöltését március 26-áig várja a szövetség. A felmérés értékelése várhatóan április második felére készül el. A kérdőív a www.agrya.hu weboldalon érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!