Gazdaság

2015.05.31. 10:56

Aranyat ért, de későn jött - Milliárdokat hozott a nemzetgazdaságnak a kiadós csapadék

Martonvásár - Az utolsó de egyes növényi kultúrák számára sajnos, már csak az azt követő pillanatban érkezett meg a kiadós csapadék.. Az őszi kalászosok és a tavaszi vetésűek egy részénél valóban aranyat ért, de a borsónál elkésett az elmúlt napokban lehullott eső.

Dávid Erzsébet

Bár a városlakók szerint a pünkösdi ünnepeken, s azt megelőzően sok volt már az égi áldásból, a gazdálkodók szerint a csapadékszegény tél és tavasz miatt erősen vízhiányos talajokat feltöltötte kissé a bőséges esőzés. A lehullott esőt többnyire el is nyelte a föld, amit jelez, hogy csak néhány vízben álló táblát lehet látni a határban.

- A huszonnegyedik órában érkezett csapadék több milliárdot hozott a nemzetgazdaságnak, ha ugyanis tovább tartott volna az aszály, az őszi vetésű kalászosoknál jelentős hektáronkénti terméskiesés következett volna be - állítja Bedő Zoltán akadémikus, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának kutató professzora.

Véleménye szerint, ha a tavalyihoz hasonló rekordtermésre nem is, de a még időben érkezett csapadék hatására, jó közepes búzatermésre számíthatnak a gazdák. Az eső és a hétvégi felmelegedés gyors fejlődésre serkentette a növényi kultúrák többségét, de a borsó már nem tudta hasznosítani a csapadékot, ennél a növénynél komoly terméskiesést okozott az aszály.

Az eső után megnőhet a gombafertőzések veszélye, de mivel a lisztharmat, a fuzárium és a rozsdabetegségek elleni védekezés benne van a kalászos gabonák termesztési technológiájában, ha a védekezési előírásokat gondosan betartják a gazdák, megelőzhetik a károkat hangsúlyozza a szakember.

-  Megugrottak a növények, szemmel láthatóan felfrissült a határ, bár egyes növényi kultúrákra már sajnos, későn érkezett a csapadék - összegzi az aranyat érő májusi eső hatását Szabó Gábor, a székesfehérvári Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.

Mechanikus gyomirtás a székesfehérvári Aranybulla határában: Varga Károly kultivátorral járja az egyik napraforgó táblát. Fotó: Borbély Béla

A gazdaságban különösen a napraforgótáblákban okozott gondot az aszály. Ennél a növénynél ugyanis a vetés és a kelés közötti időben kell elvégezni a gyomirtást, ami erősen esőfüggő . Miután későn, csak a vetés utáni negyedik héten érkezett meg a csapadék, a vegyszeres gyomirtás nem volt hatásos, ezért amint a talaj állapota megengedte, bevetették a kultivátorokat.

A munkával igyekezniük kell, mert ha a haszonnövények kinövik a kultivátor fogát , már nem lehet dolgozni a táblákon.

Akkor már csak az segíthet , ha a napraforgó sűrű állománya elnyomja a dudvákat.

A következő időszakban még kalászvédelmi, a szemképződést segítő munkák is várnak a gazdaság szakembereire.

Szabó Gábor szerint a várható termés mennyiségét még korai lenne megjósolni, de ha semmi nem esküszik ellenük, Péter Pál környékén, hektáronként öt-hat tonna búzát takaríthatnak be a nagyüzemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!