Gazdaság

2015.11.17. 20:20

ÁSz: Gondok a Vadex Zrt-nél - A cégvezetés és a szaktárca nem kommentál

Budapest, Székesfehérvár – Befejezte az Állami Számvevőszék a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vagyongazdálkodásának ellenőrzését. Az ÁSz megállapította, hogy a társaság mérlege nem volt megbízható, vagyonnyilvántartása nem felelt meg a vonatkozó jogszabályban foglaltaknak.

Zsigó Ferenc

Az ÁSz sorra vizsgálja az erdőgazdasági társaságokat, ennek során a 2009. és 2014. első féléve közötti vagyongazdálkodás, vagyonérték-megőrző és vagyongyarapítási tevékenység szabályszerűségét értékelte. Az ÁSz az ország mind a 22 állami erdőgazdasági cégét megvizsgálja, tegnap 12 társaság vizsgálati jelentését – köztük a fehérvári központú Vadex Zrt-ét – hozta nyilvánosságra. Ezt követően úgynevezett elektronikus sajtótájékoztatót tartottak, melynek keretében e-mailben és telefonon feltett kérdésekre válaszoltak az ÁSz illetékesei. A Vadex Zrt-ről szóló jelentés kapcsán Makkai Mária felügyeleti vezető egyebek mellett elmondta, hogy a Vadexnél 1996-os keltezésű a vagyonkezelői szerződés, amit évente kellett volna felülvizsgálni, de elmulasztották.

A jelentés szerint a társaság a kettős könyvvitel rendszerében csak a saját vagyonát tartotta nyilván, kezelt vagyonának értékét sem a mérlege, sem a kiegészítő melléklet nem tartalmazta, így a mérleg nem volt megbízható és valós. A könyvvizsgáló ezzel kapcsolatosan figyelemfelhívó levelet nem adott ki, és nem kifogásolta a beszámolóval kapcsolatosan az ÁSZ által feltárt hiányosságokat sem. A VADEX Zrt. saját és kezelt vagyona tekintetében az elkülönítést a vagyonkezelési szerződésben foglaltak szerint biztosította. Vagyonnyilvántartása nem tartalmazta a vagyonkezelt eszközök könyv szerinti bruttó és nettó értékét, ezért nem volt átlátható és nem biztosította az elszámoltathatóságot.

Makkai Mária, az ÁSz felügyeleti vezetője Fotó: ÁSz

Az elmarasztaló megállapítások hátteréről Makkai Mária felügyeleti vezető elmondta, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a vagyonkezelési szerződéssel kapcsolatban feltárt hiányosságokat nem szüntette meg, nem élt a kezelt vagyon használatára vonatkozó ellenőrzési jogával, nem ellenőrizte a vagyonnyilvántartás hitelességét, teljességét és helyességét sem. Ezért a társaság vezetésének és a tulajdonosi jogokat gyakorló szervezeteknek is 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük a Vadex gazdálkodásában tapasztalt súlyos hiányosságok megszüntetésére.

A jelentés kommentálását felajánlottuk a cég vezetésének, Majoros Gábor vezérigazgató a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztályához irányított, ahonnan lapzártánkig nem válaszoltak a kora délután elküldött levelünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!