Gazdaság

2017.04.25. 20:20

Meglepődtek az elemzők, a várthoz képest kisebb volt a bővülés

A kiskereskedelmi forgalom növekedésének megtorpanásáról árulkodnak a KSH frissen közzétett adatai.

FMH-információ

Februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiigazított adat 0,3 százalékponttal alacsonyabb a hónap elején közölt első becslésnél.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az első becsléshez képest az üzemanyag-fogyasztás 1,4, az élelmiszerforgalom 0,2 százalékponttal alacsonyabb, a nem élelmiszer jellegű cikkek kereslete 0,1 százalékkal magasabb lett.

Csak átmeneti lehetett a kiskereskedelmi forgalom februári lassulása az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint. Ürmössy Gergely, az egyik bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta: a forgalom növekedésének lassulása azért is meglepő, mert a gyors ütemű béremelkedés és a fokozatosan javuló fogyasztói bizalmi mutatók azt sugallták, hogy idén is lendületesen bővülhet a kiskereskedelmi forgalom. Úgy vélte, hogy az adat még nem ad okot aggodalomra, a megingás csak átmeneti lehetett. Az erőteljes revízió oka részben a tavalyi magas bázis is lehetett, illetve szezonális hatással magyarázható, mivel tavaly februárban egy munkanappal több volt. A bérdinamika továbbra is

a kiskereskedelem erősödésére utal. Az élelmiszerkereskedelmen belül az élelmiszer, ital és dohányáruk csökkenése a jövedéki adó emeléséből adódhatott. Németh Dávid, egy másik bank vezető elemzője elmondta: a február csalódást jelent a kiskereskedelmet tekintve, elméletileg ugyanis a bérkiáramlás mértékéből arra lehetett volna következtetni, hogy nagyobb emelkedést mutat a forgalom. Vélhetően azért nem tud a várt ütemben bővülni a forgalom, mert tavaly jelentős fehéredés zajlott le az ágazatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!