Gazdaság

2014.11.16. 14:50

Az év végén bezár Márkushegy

Pusztavám - A Vértesi Erőmű Zrt. 270 fős csoportos létszám leépítési bejelentésével megkezdődött a Márkus-hegyi Bányaüzem, az ország egyetlen mélyművelésű bányájának bezárása.

Nédó Géza

Az értesülést megerősítette az oroszlányi bányászszakszervezet elnöke. Illés Róbert elmondta, hogy a termelés 2014 végi leállítása előre tervezett folyamat.

A hír kapcsán felkerestük a Vértes Erőmű Zrt.-t, hogy a részletekről informálódjuk. Elmondták: a Vértesi Erőmű Zrt. mélyművelésű szénbányája, a Márkus-hegyi Bányaüzem ez év végével befejezi a termelést, megfelelően a korábban Európai Uniós és hazai jogszabályban is jóváhagyott átszervezési terveknek, illetve uniós kötelezettségvállalásoknak. A bánya bezárásával párhuzamosan az erőmű tovább üzemel, így a térség távhőellátása továbbra is biztosított, ezzel párhuzamosan pedig megkezdődött a szén alapú termelést kiváltó fűtőmű létesítésének előkészítése.

A Vértesi Erőmű Zrt. – megfelelően a Munka törvénykönyvének és a Kollektív Szerződésnek –, a munkaügyi központ felé bejelentést tett, illetve a központi üzemi tanáccsal és a munkavállalói érdekképviseletekkel konzultációt kezdeményezett a szükségessé vált csoportos létszámcsökkentésről. Utóbbi konzultáció jelenleg is folyamatban van, a létszámcsökkentés részleteiről a konzultációk lezárását követően, azok eredményeként állnak majd rendelkezésre információk.

A márkushegyi bányaüzem. Meg vannak számlálva a napjai. Fotó: Nédó Géza

A tervek szerint 2015 januárjában 270 munkavállaló kaphatja meg felmondólevelét. A társaság azonban a dolgozók sorsának megnyugtató rendezéséhez a végkielégítésen felül további, fejenként összesen mintegy kétmillió forintot tervez felajánlani az érintettek számára újrakezdési és célzott átképzési támogatásként. E kompenzációs csomag forrásait a „Szénfillér II" biztosítja. A végkielégítésen felüli támogatások nyújtása a hazai felnőttképzési és foglalkoztatáspolitikai jogszabályok betartásával történik. A bányaterület rekultivációjának első szakaszában, az eszközök kimentésében és a földalatti létesítmények bezárásában – várhatóan 2016 közepéig – terveik szerint 235 fő vesz majd részt. Ebben az időszakban tervszerű szénkitermelés nem lesz a bányában. Az oroszlányi erőmű ugyanakkor mintegy ötezer lakás fűtését és 3400 lakás háztartási melegvíz ellátását biztosítja.

A Vértesi Erőmű Zrt. jelenleg azon dolgozik, hogy hosszú távon is fenntartható és gazdaságos távhőtermelést alakítson ki. Az erőmű a bánya bezárását követően részben a meglévő szénkészlet és a helyben elérhető biomassza, részben pedig vásárolt tüzelőanyag felhasználásával működik majd tovább. A Márkus-hegyi széntermelés leállítását annak gazdaságtalansága teszi szükségessé: a Vértesi Erőmű Zrt. az elmúlt években csak az áramfogyasztók által fizetett támogatás, a szénfillér segítségével tudta egyensúly közeli állapotban tartani gazdálkodását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!