Az itthon megtermelt hús több mint felét a baromfiágazat adja

2017. május 15., 09:00
komment
A múlt évben a baromfiágazat adta a teljes hazai mezőgazdasági kibocsátás mintegy 13 százalékát.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ezt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkáramondta pénteken Budapesten egy szakmai tanácskozáson, amint azt a távirati iroda hírül adta.

Czerván György, a Baromfi világnap alkalmából szervezett rendezvényen elmondta: a baromfiágazat kibocsátása 2016-ban az előzetes adatok szerint mintegy 330 milliárd forint volt, a teljes mezőgazdasági kibocsátás csaknem 13 százaléka. A magyar hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja. Baromfihúsból az ország önellátottsági szintje eléri a 170 százalékot.

Felidézte: a magyar mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta folyamatosan nő, a múlt évben meghaladta a 2600 milliárd forintot. Az állattenyésztés kibocsátása tavaly mintegy 900 milliárd forintot tett ki, 1,1 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

A baromfiágazat a vidéki foglalkoztatás szempontjából nagyon fontos, 50-60 ezer embernek ad munkát. Az ágazat 90-95 százalékban magyar tulajdonban van. Exportteljesítménye ugyancsak kimagasló, az ágazat exporttöbblete mintegy 500 millió euró. Az állattenyésztésen belül - az elmúlt hat év átlagát tekintve - a baromfi az egyetlen ágazat, amely támogatás nélkül is pozitív eredményt ért volna el - emelte ki.

A támogatásokról szólva elmondta, hogy az EU Közös agrárpolitikájában a baromfihús az úgynevezett laza piacszabályozású termékek közé tartozik.

Ezért a nemzeti támogatásoknak különösen fontos szerepük van. A szaktárca lépésről lépésre jelentősen megemelte a baromfiágazatnak járó állatjóléti támogatást. Ez 2010-ben még 4 milliárd forintot tett ki, míg a rendelkezésre álló keret 2016-ban és 2017-ben már a lehetséges maximumra, 12 milliárd forintra nőtt.

Az ágazatot sújtó madárinfluenzáról az államtitkár elmondta, hogy a járvány során mintegy 2,7 millió baromfi - elsősorban kacsa - pusztult el, vagy kellett leölni. A kártalanítások összege mintegy 11 milliárd forint lesz, amiből 8,1 milliárd forintot már kifizettek.

Megemlítette: a közelgő kínai látogatásán a magyar baromfiágazat exportlehetőségeiről is tárgyalni fog minisztériumi és állategészségügyi vezetőkkel.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az MTI-nek elmondta: a madárinfluenza-járvány ellenére mintegy
3-4 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye 2016-ban.

Az ágazat így az élő alapanyag szintjén mintegy 250 milliárd forint értéket állított elő tavaly is, ha a feldolgozott termékek értékét is hozzávesszük, ez éves szinten eléri az 500 milliárd forintot. A madárinfluenza miatt bekövetkezett közvetlen kár mintegy 10 milliárd forint, és közelítőleg ugyanennyi a közvetett kár értéke is - mondta
a BTT elnöke.2017. május 15., 09:00

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...