Gazdaság

2017.07.02. 14:35

Az országon belüli elvándorlás egyik célpontja Székesfehérvár

SZÉKESFEHÉRVÁR Az átlagosnál magasabb jövedelmek miatt a megyeszékhely az egyik célpontja az országon belüli migrációnak, elvándorlásnak.

B. Kiss László

Nemcsak a kivándorlás jelentős, de számottevő az országon belüli migráció is. Az emberek oda vándorolnak, ahol jobb az élet minősége, jobban lehet keresni. A jövedelemtöbblet pedig kimagasló Budapest, Győr, Kecskemét és Székesfehérvár környékén, tehát jellemzően ott, ahová a vándorlás irányult az elmúlt években - derül ki A GKI Gazdaságkutató Zrt. frissen publikált felméréséből.

A lakosság számának változását a természetes szaporodás és fogyás, a belföldi oda- és elvándorlás, valamint a ki- és bevándorlás alakítja. Ezen belül az oda- és elvándorlás súlya meghatározó.

A számos munkalehetőség, s az átlagnál magasabb jövedelmek is vonzóvá teszik Fehérvárt

A teljes keleti és déli országrész településeit (leszámítva Szegedet, Debrecent és agglomerációit) elvándorlás, míg Budapest, Győr, Sopron és a környezetükben lévő településeket odavándorlás jellemzi. Tehát a lakosság jellemzően északnyugat felé mozog, aminek fő magyarázó tényezői a munkalehetőségek és a bérek közötti különbségek. (A kutatásban csak az 500-nál több lakosú településeket vizsgálták.)

A 2007 és 2015 közötti belföldi elvándorlást vizsgálva a Gazdaságkutató kimutatta: a települések 2015-ös lakosságszámához viszonyítva 318 településen 10 százaléknál nagyobb az elvándorlás (71 ezer ember költözött el). 3-10 százalék közötti volt a csökkenés 846 településen (ez 145 ezer embert jelent). Ugyanakkor 3-10 százalék közötti belső vándorlási többlet volt 225 településen (plusz 147 ezer ember) és 10 százalék feletti többlet 134 települése (plusz 96 ezer lakos).

A GKI hangsúlyozta: az, hogy egy települést inkább az elvándorlás vagy a betelepülés jellemez, nagyban függ a környezettől, a kínált szolgáltatásoktól és a megélhetési lehetőségektől. Kimagasló szerepe van a munkahelyek meglétének, hogy van-e igény új munkaerőre, illetve az elérhető jövedelmeknek.Közölték: 2009 és 2015 között 368 településen csökkentek (77 ezer forinttal reálértéken), legrosszabb esetben 25 százaléknál nagyobb mértékben, míg 96 településen stagnáltak az egy bevallóra jutó reáljövedelmek. Ugyanakkor 38 településen több mint évi 10 százalékkal emelkedtek az átlag reáljövedelmek.

A GKI összegzése szerint a jövedelemtöbblet kimagasló volt Budapest, Győr, Kecskemét és Székesfehérvár környékén. Ugyannakkor felhívták a figyelmet: a migráció annak ellenére történik, hogy az Európai Unió forrásai 13 ezer milliárd forint fejlesztést eredményeztek országosan, mégpedig viszonylag egyenletes területi eloszlásban.

A megyeszékhely a fiatalokat megtartó erejét, illetve vonzerejét tudatosan növelni kívánja Fehérvár önkormányzata. Legutóbb csütörtökön, a Semmelweis-napi ünnepségen beszélt arról Cser-Palkovics András polgármester, hogy a befektetők egy új gyár telepítésekor - az üzleti környezeten túl - arra is figyelnek, hogy milyen az egészségügyi ellátás az adott településen.

De ezen törekvés részét képezi továbbá az is, hogy megfelelő szórakozási lehetőségei is legyenek a megyeszékhely lakóinak. Egy pezsgő kulturális élettel, eredményes sportegyesületekkel rendelkező város - különösen a fiatalok számára - sokkal vonzóbb, mint egy álmos település.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!