Gazdaság

2016.01.28. 17:50

"Azt még meg is kell érni”

Egy ismert pénzintézet friss kutatásából kiderül, bár félünk, hogy ínségesek lesznek a nyugdíjas éveink, mégsem teszünk ellene.

Buthy Lilla

A magyarok 36 százalékának semmilyen megtakarítása nincs. A most megkérdezettek mindössze 6 százaléka mondta, hogy biztosan félre fog tenni a nyugdíjas éveire. A pár napja nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett személyek minél fiatalabbak, annál inkább pesszimistábbak a nyugdíjrendszer stabilitásával kapcsolatban.

Az emberek 56 százaléka szerint el kell kezdeni megtakarítani 30 éves kor előtt, átlagosan 21 ezer forintot tennének félre a nyugdíjukra havonta. A cselekedeteink azonban ezt az elgondolást már kevésbé követik. Azok közül, akik nem rendelkeznek megtakarítással, mindössze 6 százalék gondolja, hogy egy éven belül el kell kezdeniük megtakarítani, a megkérdezettek 62 százaléka szerint másra kell a pénz, 62 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog, 29 százaléka élt azzal a kifogással, hogy úgysem éri meg a nyugdíjas kort. Antal Balázs nyugdíjbiztosítási szakértővel a kutatás kapcsán beszélgettünk: – A harmincas fiatalok inkább gyermekeikre, tanulmányaikra és lakásvásárlásra költenek, ilyen megfontolásból indítanak megtakarítási számlát. Saját magukra maximum akkor gondolnak, ha a gyerek már sínen van, „kirepült”. Aztán a nyugdíj-megtakarítás a legtöbb esetben elmarad, vagy már késő elkezdeni – fogalmazott a szakértő.

– A mostani 35-40 éveseknek már égetően fontos lépéseket tenni, a fiataloknak pedig már eleve úgy kell gondolkodni, hogy nulla forint állami nyugdíjuk lesz. Saját maguknak kell erről gondoskodni: már most el kell kezdeniük takarékoskodni. Azt szoktami javasolni, hogy a jövedelemnek és az egyéb befolyt összegeknek a tíz százalékát azonnal félre kell tenni – magyarázta Antal Balázs.

Hozzátette: – Szerencsére egyre inkább jellemző, hogy az emberek kezdenek jobban odafigyelni a változásokra, a pénzügyeikkel kapcsolatban saját magukat is művelik, folyamatosan tájékozódnak, mindent alaposan átolvasnak. A szakértő szerint sokan azt sem tudják, hogyan kell célt alkotni. Nem erősek és nem határozottak a célok.

– Én mindig elemzéssel kezdek: meghatározzuk  mennyi az ügyfél jövedelme, milyen lehetőségei vannak, és mik a céljai. Valakinek háromszázezer forint kell a nyugdíjas éveire, más pedig lehet, hogy azt mondja, neki elég lesz százezer forint nyugdíj havonta. Nem mindegy, hogy a Balatonon vagy Balin akar majd nyaralni minden nyáron. Mint elmondta, sajnos a jelenlegi állás szerint,  Magyarországon az emberek 94 százaléka azt mondja, inkább a céljaiból ad alá. A maradék 6 százalék pedig nem enged ebből. Jelenleg 150 hónap, tizenkét és fél év, amit a magyarok nyugdíjban töltenek.

– A számításnak egyszerű a menete: a fiataloknál már ugye nulla forinttal számolunk, így akinek százezer forint kell a nyugdíjas éveire, azzal kell beszorozni a 150 hónapot. Idősebbeknél úgy kalkulálunk, hogy a jelenlegi nettó jövedelmük harminc százaléka, amit talán megkapnak nyugdíjként. Tehát, aki most százezer forintot keres, és ennyi kell neki később is, akkor ott hetvenezer forinttal szorozzuk be a 150 hónapot. Ha biztos nyugdíjat akarunk, minimum 20-25 évet szánjunk az előtakarékosságra – zárta Antal Balázs szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!