Gazdaság

2015.05.13. 13:32

Beindult az eperszezon

Egyre több zöldség- és gyümölcsárusnál fedezhetünk fel szebbnél szebb epreket a Városi Piacon.

Laci Patrícia

A nagy piaci kavalkádban bolyongva meg kellett állapítanom, hogy az eper meghódította a vevők szívét. Még csak most indult be igazán a szezonja, de az árusok standjánál számtalanszor megütötte a fülemet a Mennyi az eper? kérdés. Tóth Györgynétől, az egyik zöldség- és gyümölcsárustól kilószámra hordták el a nagyszemű epreit az emberek.

– Én már tíz éve árulok saját termesztésű epret a piacon. Nagyon népszerű terméknek számít – mesélte Tóth Györgyné.

– Akkor jó ízű az eper, ha friss termelésű és fényes a felszíne. Csak úgy tudja ezt a szép színét elérni, ha megkapja azt a vízmennyiséget, amennyi kell neki, egyébként mattosodni kezdene. Dunaföldvári vagyok egyébként, s ott is termesztem az áruimat. Engem az eperről ismernek itt a piacon, mondhatni a védjegyemmé vált – tette hozzá Tóth Györgyné, aki nemcsak árulja a gyümölcsöt, hanem a konyhájában is fel szokta használni.

– Otthon gyakran főzök ki eperlekvárt, nagyon szereti mindenki. Viszont itt nem árulom, csak a családnak készítem el. Teszek bele dzsemfixet, de borzasztó keveset, teljesen elforralom a levében, hogy tényleg megmaradjon az eper íze. Meg néha süteményekbe is használom, de véleményem szerint legjobb így natúrban fogyasztani a gyümölcsöt – mondta Tóth Györgyné.

Jakab Anna, zöldség- és gyümölcsárus szerint az eper igazi kuriózumnak számít a piacon

Jakab Anna, egy másik árus sem panaszkodhat, tőle is folyamatosan vitték az epret.

– Az én eprem az Alföldről származik. Nagy a kereslet iránta, igazi kuriózum. A magyar eper szezonja most májusban kezdődött el, s még egy jó hónapig tartani is fog, elsősorban azért veszik, hogy megegyék. Igaz, már befőzéshez is kezdik keresni a vásárlók, de ennek az időszaka majd a hónap vége fele lesz inkább – mesélte Jakab Anna, aki egy receptet is megosztott velünk.

– Néha készítek boszorkányhabot. Kétszersültet leöntünk forró vaníliacukros tejjel, ezt lehűtjük. Az epret tojásfehérjével összeturmixoljuk. Utána összekeverjük a kettőt, hasonló a fagylalthoz, nagyon finom.

A piacon kilónként 1000 és 1500 forint között vásárolhatnak epret a vevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!