Gazdaság

2014.04.09. 17:20

Bezárják Márkus-hegyet?

Pusztavám - A Vértesi Erőmű Zrt. vezetése nemrég bejelentette: a település határában működő Márkus-hegyi bányát december 31-én végleg bezárja. Ezt követően rekultivációs munka indul a bányában és annak környékén.

Nédó Géza

A bánya bezárásának fő oka - olvasható abban a dokumentumban, amelyet a Vértes Erőmű Zrt. vezetése lapunkhoz eljuttatott - , hogy a kitermelt szén gyenge minőségű, alacsony fűtőértékű és magas kéntartalmú. A társaság fő részvényese úgy döntött, hogy 2015 őszéig, vagyis a fűtési szezon kezdetéig, de legkésőbb 2015 december végéig fenntartja a hőellátást, amikor is az erőművet a tervek szerint bezárják. A bányában foglalkoztatottak létszámát fokozatosan csökkentik. 2015 első negyedévében kerül sor a kizárólag bányászati tevékenységekkel foglalkozó 376 dolgozó csoportos leépítésére. 2015 utolsó negyedévében kerül sor a felhagyással is foglalkozó 249 dolgozó csoportos leépítésére.

Az új, biomassza tüzelőanyagra épülő fűtőmű hatósági engedélyezéséhez szükséges tervek (engedély iránti kérelmek), talajmechanikai vizsgálatok és emissziós tanulmányok elkészültek. Miután 2014. végéig megszűnik a termelés a bányában, olyan biztonsági munkákra kerül sor, mint a föld alatti bányatérségek és az aknák lezárása, vagy a bányászathoz korábban használt gépek kiszállítása. A dokumentum szerint a személyi állományt a jelenlegi kollektív szerződés szerint megillető, a leépítési időszakokban várható átlagos felmondási és végkielégítési hónapok száma, az ezen időszakra eső átlagbér és az időszakonként érintett létszámok alapján számítják ki. A bányában termelt szenet felhasználó erőművet, mely a távfűtést szolgáltatja, biomassza alapú fűtőmű váltja fel, ezt az érintett települések helyi önkormányzatainak együttműködésével hozzák létre. Már megkezdődött Bokod és Oroszlány alternatív hőtermelési rendszerének megvalósítása. A biomassza alapú fűtőmű, amelynek hő-teljesítménye 34,5 MWth, átlagos éves hőtermelése 340 ezer GJ lesz, az őszi fűtési szezonig megkezdi kereskedelmi üzemét.

Márkus-hegyen 2014 végéig megszűnik a termelés, bányabezárási és rekultivációs munka indul (Fotó: A szerző)

Merkatz László, Pusztavám polgármestere nem örül a hírnek. A település így jelentős iparűzési adótól esik el. Több pusztavámi, móri személy is a bányában találta meg megélhetését, munkahelyük elveszhet summázta véleményét a polgármester. Kifejtette: jelenleg a bánya bezárásával kapcsolatosan egy előzetes környezetvédelmi tanulmány készül. Az erőmű (és bánya, hiszen egy gazdasági társaság a kettő), közel 100 százalékban állami tulajdonban van, a tulajdonosi jogokat az MVM Zrt. gyakorolja. Innen datálódik a probléma. Kapolyi László tulajdonosként viselkedett (bár nem volt az). 2009. végén elállt a szerződéstől, a társaság meg itt maradt más szerződéses kötelezettségekkel Merkatz László véleménye szerint, ez okozza a fő problémát.

Ma is folyik a per.

-Azon munkálkodunk, hogy ameddig lehet, üzemeljen a bánya - mondta lapunknak Merkatz László. Annyit tudunk: szénkészlet van, szakképzett munkaerő rendelkezésre áll. Nagy kérdés az, hogy a kitermelt szenet milyen formában lehet gazdaságosan hasznosítani.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!