Gazdaság

2015.02.22. 19:00

Bonyolult a nyugdíj mellett dolgozni

Hogyan alakulnak a munkát végző nyugdíjasok járulékai foglalkoztatottként és vállalkozóként?

Tribolt Lajos

Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk a nyugdíj melletti munkavégzéssel. Azt írtuk, hogy „az öregségi nyugdíjas szabadon dolgozhat, igaz ugyanannyi járulékot fizet, mint a többi munkavállaló". Kiss Sándor, a kormányhivatal nyugdíjbiztosító igazgatóságának megbízott vezetője olvasóink tájékoztatása érdekében leírta a részleteket.

A szüneteltetési kötelezettségtől eltekintve a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt be nem töltött öregségi nyugdíjasok munkavégzésére ugyanazon előírások érvényesek, mint az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttekre. A közterhek megfizetése egyformán alakul, ez azonban némileg más elemekből tevődik össze, mint a nem nyugdíjas munkavállalóknál.

Az öregségi nyugdíjasok foglalkoztatóját 27 százalékos szociális hozzájárulási adó, az öregségi nyugdíjas foglalkoztatottakat 10 százalékos nyugdíjjárulék és 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék terheli. Ha a nyugdíj folyósítása szünetel, a nyugdíjasnak a 3 százalékos egészségbiztosítási járulékot is meg kell fizetni – a munkaerő-piaci járulékot nem.

Az öregségi nyugdíjas egyéni, illetve társas vállalkozók kiegészítő tevékenységet folytatónak minősülnek. A kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozót a havi 6 930 (napi 231) forint egészségügyi szolgáltatási járulék, valamint a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulék megfizetésének kötelezettsége terheli.

A 2013. január 1-jétől felső határ nélkül fizetendő nyugdíjjárulék alapja az e tevékenységből származó vállalkozói kivét, átalányadózó egyéni vállalkozó esetén az átalányban megállapított jövedelem. Ha a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó az egyszerűsített vállalkozói adózás (eva) hatálya alá tartozik, a nyugdíjjárulékot az eva-törvényben meghatározott adóalap 10 százaléka után kell megfizetnie.

A kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóra figyelemmel a társas vállalkozás havi 6 930 (napi 231) forint egészségügyi szolgáltatási járulék, a társas vállalkozó pedig 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulék megfizetésére köteles.

A nyugdíjjáruléknak 2013. január 1-jétől a kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó esetében sincs felső határa! Alapja a társas vállalkozónak a személyes közreműködése alapján kifizetett járulékalapot képező jövedelem. A nyugdíjjárulékot a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó tevékenységének megszűnése után kifizetett, a személyes közreműködése alapján járó járulékalapot képező jövedelem után is meg kell fizetni.

A saját jogú nyugellátásban részesülők nyugellátását kiegészítő tevékenységük alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem tizenketted részének fél százalékával növelni kell. Az erre irányuló kérelem évente egy alkalommal nyújtható be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!