Gazdaság

2016.05.26. 13:01

Bűntudat és munka

A női karriernapon természetesen szó esett anyaság és munka kettősségéről, arról, miért is van sok dolgozó nőnek bűntudata.

Bokros Judit

Almási Kitti pszichológust Krizsó Szilvia kérdezte a női karriernap egyik előadásán arról, hogyan lehet dolgozó anyaként legyőzni az esetleges előítéleteket?

Mint a szakember válaszából kiderült, valóban nincs könnyű dolguk azoknak a nőknek, anyáknak, akik ma kisgyerek mellett mennek vissza dolgozni. Sokszor maguk a (nem dolgozó) nőtársak azok, akik megbélyegzik őket, mert nincsenek egész nap a gyermekkel. Ez pedig az anyában szorongást idéz elő, amit magával visz a munkahelyére is, ahol ezért nem tud igazán jól teljesíteni. Merthogy közben anyaként, feleségként is szeretne megfelelni... Ez a mindenhol kevés vagyok érzés, amit csak úgy lehet leküzdeni, ha minél jobban megismerjük és elfogadjuk magunkat, a jó és rossz tulajdonságokkal együtt. Így már kevésbé függ az ember a környezetétől, nem a másiktól vár megerősítést, és nem küzd azért, hogy a többiek mindenáron elismerjék.

Az önismereti munka persze nagyon nehéz, de hasznos, mert akinek jó és helyes az önismerete, azon még a munkáltatók is nehezebben találnak fogást. Amit pedig Almási Kitti szerint rendszeresen elrontanak a nők, az az, hogy a riválisokra figyelnek. Sokkal fontosabb lenne, hogy a fókusz mindenkinek önmagán legyen, s már ettől kevésbé szorong az illető.

Szó esett még az időbeosztás kérdéséről és a női vezetőkről is, akiknek még nehezebb dolguk van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!