Gazdaság

2017.08.01. 16:10

Amikor a fogyasztó örül, de a dinnyetermelő rosszul jár

CECE - Több üzletlánc 100 forint alatti kilónkénti áron kínálja a görögdinnyét. Az alacsony ár jó a fogyasztónak, de nem jó a termelőnek, aki önköltségi árért, vagy annál is olcsóbban kénytelen értékesíteni a termékét.

Dávid Erzsébet

A kialakult helyzetet jól mutatja, hogy általában a bruttó fogyasztói ár 25-30 százalékáért vásárolják fel a dinnyét, s mivel egy kilogramm megtermelése önköltségi áron minimum 40 forintba kerül, nyilvánvaló, a mostanihoz hasonló felvásárlási árak mellett a gazda többnyire veszteséggel tud csak túladni a termésén.

A szakemberek és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a felvásárlók, a kereskedők és a gazdák között érdemi partneri kapcsolatra, méltányos, korrekt jövedelemmegosztásra volna szükség azért, hogy minden fél megtalálja a számítását, s a fogyasztó se járjon rosszul.

Az áruházláncok árletörő akciói ellehetetlenítik a termelőket, kedvezőtlen hatással vannak az exportpiacokra, s veszélyeztetik a dinnyeágazat jövőjét - állapította meg a NAK. Ezért úgy döntött, hogy szakmai támogatóként bojkottálja azoknak az üzleteknek a fogyasztásösztönző kampányát, amelyek már a szezon kezdetén kilónként 100 forint alatti áron kínálták a görögdinnyét.

Oláh József és felesége 40 éve árul  Fehérváron
Fotó: Borbély Béla

Továbbá - ahogy ezt már megtette az alacsony áron elsőként forgalmazó lánccal - hatósági vizsgálatot kezdeményez a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, a diszkriminatív árképzés és erőfölénnyel való visszaélés miatt. Mindez azt jelenti, hogy bár kezdetben hét áruházlánc kampányát támogatta volna, jelenleg már csak négy dinnye promóciós programjába kapcsolódik be.

Továbbra is nyitott azonban a párbeszédre, partnerként tekint az üzletláncokra, bízva abban, hogy hasonló esetre a jövőben már nem kerül sor. Az alacsony dinnyefelvásárlási ár miatti termelői felháborodás - mint annak idején a Fejér Megyei Hírlap is megírta - tavaly odáig fajult, hogy a gazdák több teherautónyi dinnyét öntöttek le az árat lenyomó egyik üzletlánc boltja elé.

A termelők haragja érthető, hiszen országosan kétezer családnak jelenti a dinnyetermelés a megélhetést.

A cecei Oláh József és családja 1,8 hektáron termel görög- és sárgadinnyét. A tapasztalt gazda saját maga értékesíti a termést a székesfehérvári piacon, ahol már negyven éve árul. Törzsvevői vannak. Az idei alacsony árakhoz neki is alkalmazkodnia kellett, annak ellenére, hogy ő 60-65 forintos önköltségi áron termel meg egy kiló dinnyét.

Mint mondja, ha minőségi termést akar a piacra vinni, nem takarékoskodhat a költségekkel, ezért mindent megad a dinnyének, amire annak szüksége van. A garantáltan vírusmentes palántát évek óta Szlovéniában vásárolja, nem spórol az öntözővízzel, a tápanyaggal, a növényvédő szerrel, s persze, a munkaórákkal sem. Összeszámolni is nehéz, neki és feleségének, Lídia asszonynak hány munkaórájába kerül, amíg piacra kerül a termés.

S mert a jó dinnyés is holtig tanul, bemutatókon, előadásokon, szakmai programokon igyekszik megismerni a legújabb fajtákat, a korszerű termesztési módszereket.

- A dinnye nem engedi pihenni az embert, olyan, mint a kisgyerek, folyamatos figyelmet követel. A vetésterület előkészítésétől, az utolsó gömbök leszedéséig nincs megállás, mindennap kinn kell lenni a földön, ápolni, gondozni, óvni kell - mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!