Gazdaság

2017.06.07. 12:42

Cseresznye,- és borsószezon a piacokon

Székesfehérvár - Több szezonális termék is visszatért a termelői piacra, az őstermelők kínáltak cseresznyét és zöldborsót is.

Laci Patrícia

Megkezdődött a cseresznyeszezon az országban, a legnépszerűbb fajta hagyományosan a Germersdorfi óriás, a Biggarreau Burlat és a Van, olvasható az MTI közleményében. A fehérvári őstermelői piacon is megjelent már a cseresznye, így többen vittek egy-egy zacskónyit a gyümölcsből. Németh Árpád, dunaföldvári őstermelő a családtagjaival árulta a klasszikus nyári gyümölcsöt, ám az árustól megtudtuk, hogy a cseresznyéinek a fele elfagyott.

– Sajnos ebben az évben nem tett jót nekünk az időjárás. A cseresznye ára nálunk nem változott, ráadásul csak a nagyszeműekért adnak több pénzt az emberek. Azt tapasztaltam, hogy sokan keresik a cseresznyét, szerintem azért is, mert fele annyiba kerül, mint az eper. A másik gond, hogy már alig van fizetőképes kereslet  – osztotta meg velünk tapasztalatait Németh Árpád.

 

 

Az őstermelő zöldborsót is kínált a vevőknek, mint mondta, a borsót is keresik azért, ám szerinte nem fog sokáig tartani a zöldség szezonja.

– A meleg, száraz idő nem tesz jót a borsónak. Ha ismét szárazság jön, akkor körülbelül egy héten belül már nem nagyon lehet kapni borsót – mondta el véleményét az őstermelő.

Mint mondta, a borsó drágult kicsit, de nem sokkal. A dunaföldvári őstermelő  más szezonális termékekkel is készül majd a jövőben, például  kukoricával, ami szintén egy klasszikus nyári csemegének számít.

– Nagyjából egy hónap múlva jön a kukorica  – tette hozzá az őstermelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!