Gazdaság

2015.11.09. 12:52

Dübörög a lakáspiac - a borvidékeken sokan akarnak bérbe venni

Székesfehérvár – Az ingatlanpiaci boom töretlenül átível a következő esztendőre – vélekedik a szakértő. A lakáshitelezés is sokat segít ebben.

S. Töttő Rita

A főváros mellett számos nagyvárosban dübörög a lakáspiac, megjelentek a befektetők, sőt egyes borvidékek központjában már a turistákat célzó, rövid távú lakásbérbeadás is fellendülőben van – árulja el a feol.hu kérésére Paraidi Mihály Barna ingatlanpiaci szakértő, aki szerint egyes részeken a forgalom 20 és 30 százalék között nőtt 2013-ról 2014-re.

– Ez az ütem pedig idén sem lassult, tapasztalatunk alapján ezekben a városokban 20 és 50 százalék keresletnövekedés volt 2015-ben eddig, év végére a lakáspiaci adásvételek száma akár a 150 ezret is elérheti.

Egyes borvidékeken szárnyal a rövidtávú bérbeadás – mondja Paraidi Mihály Barna szakértő. Az etyeki borrendezvények is népszerűek

A növekvő forgalom és a vele járó áremelkedés sok esetben a befektetői keresletre vezethető vissza, de a sajátcélú vásárlások is megszaporodtak – véli a Fejér megyei szakértő. Paraidi Mihály Barna hangsúlyozza: ebből a szempontból nem hanyagolható el a lakáshitelek ráhatása sem, ugyanis közel 50 százalékkal többen igényeltek idén lakáshitelt, mint a tavaly, azonos időszakban.

Ez a növekedés nagyon egy irányba mutat a lakáspiac idei 35-40 százalékos bővülésével.

Paraidi Mihály Barna szakértő

A pörgő lakáspiac fűtötte vevői várakozások mellett, a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek már jócskán 6 százalék alatti hitelköltség mutatója is sokat vetett a latba a hiteligénylések felfutásában.

– Ez a hitelköltség mutató több mint 3 éve csökken, 2015 júliusában az MNB adatai szerint 5,75 százalék volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek esetében, mely szint már a devizaalapú hitelek válság előtt jellemző költsége alatt áll, tehát most nagyon olcsón lehet lakásvásárlásra hitelhez jutni – mondja Paraidi Mihály Barna. A szakértők tapasztalatai szerint a jellemző futamidő 15 év körül alakul, az átlagos hitelösszeg pedig 6 millió forint, bár ez régiónként változó és nagyban függ a jellemző ingatlanáraktól.

Az ingatlanpiaci boom tehát nem lankad, az idei évben átlagban 40 százalékos növekedést láthatunk a lakóingatlan piacon, de ahhoz, hogy az ingatlan a lehető legmagasabb áron keljen el, továbbra is mély piacismeretre és szakértelemre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!