Gazdaság

2013.07.04. 15:45

E-útdíj: A mezőgazdasági termelők újabb kivételeket akarnak

Sok olyan mezőgazdasági termelői csoport van, amelyik kimaradt az útdíj fizetése alól mentesítettek köréből – pedig se a tojásnak, se az állatnak nem mindegy... Az első bírságokat már ki is mérték rájuk.

Klecska Ernő

– Az e-útdíj bevezetése és alkalmazása újabb államilag kezdeményezett költségnövekedést és bürokratikus adminisztratív terhet jelent a mezőgazdasági termelők, valamint az élelmiszeripari vállalkozók számára. Az intézkedésnek kiemelt jelentősége azért van, mert a mezőgazdasági termékek szállításigényesek, nagytérfogatúak, súlyuk, valamint viszonylagosan alacsony áraik következtében az önköltséget nagyobb arányban növelik. A kiszámíthatatlan időjárás nehezen tervezhetővé teszi a betakarítás gyors elvégzését a szétszórt termőföldeken – szögezte le Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára.

A kormány egy nappal a rendszer bevezetése előtt, június 30-án döntött a mentesség szabályozásáról, így nem maradt értelmezési és felkészülési lehetősége az érintetteknek – tette hozzá.

Az állattartók nagy része is kimarad a rendszerből (Fotó: nagy Norbert)

Így még a leggyorsabb ügyintézés mellett sem lehet – az e-útdíj július 1-jei, a mentességről szóló július 2-ai hatályba lépése következtében – jogkövető magatartást tanúsítani a saját szállítást végző termelőknek az első négy napon, mivel a díjmentes viszonylati jegy váltására jogosító hatósági bizonyítványt a jegyző a kérelem beérkezésétől számított három napon belül állítja ki. Ezeken a napokon fizetni kellett. A MOSZ értesülései szerint hétfőn, azaz július 1-jén már meg is kapták büntetésüket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei repce betakarítását végző termelők.

Ezen túl csalódást okozott az is, hogy kimaradt az élőállatok, gyümölcsök, szőlő, cukorrépa, burgonya, silókukorica, szálastakarmányok, szalmák és egyéb növényi termékek, tej és tojás szállításainak díjmentessége. Súlyos szűkítése ugyanakkor a kedvezményezetti körnek, hogy nem vehetik igénybe e mentességet, akik nem egyoldalú növénytermesztést folytatnak és árbevételükben a gabona-, valamint olajosmag-, zöldségértékesítés aránya nem haladja meg az 50 százalékot – mutat rá a főleg mezőgazdasági társas vállalkozásokat tömörítő szervezet.

Így tehát kimaradnak a nagy létszámú állattartásra berendezkedett gazdálkodók is, mert árbevételükben a kedvezményezett termékkörök aránya szintén elmarad az előírtnál. Mivel a termelői csoportok és termelői szervezetek szerepelnek, mint igénybevevők, de a rendelet mellékleteiben felsorolt tevékenységeket nem végezhetik, ezért kisebb termelők is kizáródnak – tárja fel egy szakértői anyag.

További ellentmondás van a rendelet mellékleteinek tartalma között is. Például az 1. számúban jelzett gyökér-, gumós növény-, rizstermesztők nem kérelmezhetik a 3. számú melléklet szerinti saját terményük díjmentes szállítási igényét, mivel az nem is szerepel a felsorolt mezőgazdasági termények között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!