Gazdaság

2016.09.11. 16:20

Közepesnél jobb a termés napraforgóból, ugyanakkor nyomottak a felvásárlási árak

Székesfehérvár - Jó közepes terméssel fizetnek az idén a napraforgótáblák, a gazdák hozamok feletti elégedettségét azonban csökkenti, hogy a nyomottak a felvásárlási árak.

Dávid Erzsébet

A szőlőültetvények és a gyümölcsösök után a szántóföldeken is megkezdődött az őszi érésű termények betakarítása: elsőként a napraforgó táblákon láttak munkához a gépek.

A Székesfehérvár határában gazdálkodó Aranybulla Mg. Zrt.-nél 200 hektár olajos magvú növény levágása vár a két nagyteljesítményű kombájnra, s az azokat irányító Bédl Lászlóra és Kiss Dávidra. A Kisfalud melletti, 10 hektáros táblában tegnap reggel láttak munkához, s néhány óra alatt le is takarították a termést. Ma a Börgönd közeli területen dolgoznak, s néhány nap alatt onnan is a tárolókba küldik a termést.

A megyeszékhely határában, az Aranybulla Mg. Zrt. napraforgó tábláján Bédl László kombájnos vágja, aratja az olajos növényt Fotó: Borbély Béla

A learatott szemek a szárítóba kerülnek, ahol rövid szárítással tároló képessé válnak, majd egy hazai üzleti partnerhez kerülnek.

Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető szerint - bár a hét eleji csapadék elmaradhatott volna, - az idén kedvezett az időjárás a napraforgónak.

A szakember a hozamokkal is elégedett: az előzetes becslések szerint a közepesnél valamivel jobb, hektáronként 3,5 tonnás termésre számít.

A jó termés feletti elégedettséget azonban beárnyékolja, hogy a tavalyinál csaknem 10 százalékkal alacsonyabbak a felvásárlási árak. A hírek szerint 96-110 ezer forintot kínálnak a napraforgó tonnájáért, s csak a nagyon kimagasló minőségű, nagy olajtartalmú terményért adják meg a tonnánként 120 ezret. A hazai termelőket nem vigasztalja, hogy a nemzetközi piacokra is a nyomott ár a jellemző, ahogy nőnek a hozamok, úgy mérséklődik az árszint a legnagyobb napraforgó termesztő országokban is.

Megyeszerte jó közepes terméssel fizetnek a napraforgótáblák - erősítette meg a fehérvári szakember által elmondottakat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint, bár a hét eleji eső kissé hátráltatta a munkákat, jó ütemben haladnak a gazdák a betakarítással.

Címkék#napraforgó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!