Gazdaság

2014.07.24. 11:55

Egységes gazdatámogatási rendszer

Eredményes félévet tudhat maga mögött a falugazdászok és a független szaktanácsadói hálózat nyilvántartásának átvételével kialakított egységes gazdatámogató rendszer

Dávid Erzsébet

- A kormányhivataloktól januárban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához került falugazdászok nagyon keményen dolgoztak az elmúlt hónapokban. Egyebek között felméréseket, adatszolgáltatást, termésbecslést végeztek, kamarai feladatként kiadták és érvényesítették az őstermelői igazolványokat (évi nyolcezer okmányról van szó), továbbá az egységes területalapú támogatásokkal kapcsolatos ügyintézéssel segítették a gazdálkodókat foglalta össze röviden a hálózat eddigi működésének legfontosabb eredményeit az agrárgazdasági kamara megyei elnöke.

Kiss Norbert Ivó szerint az egységes területalapú támogatási kérelmekkel kapcsolatos tennivalók adtak kiemelten sok feladatot a szakembereknek, amit jól érzékeltet, hogy 25 falugazdász 4700 kérelmet adott be a megadott határidőre. A munkát csak némi átcsoportosítással tudták megoldani, például úgy, hogy a megye északi részén dolgozó szakemberek saját munkájuk elvégzése után, illetve mellett néhány hétig a déli térségben segítettek ottani kollégáiknak Erre pedig azért volt szükség, mert míg az M7-es autópályától északra kevesebb gazdálkodó munkáját több falugazdász segíti, a sztrádától délre eső területen fordított a helyzet, ott a gazdálkodók nagyobb számához mérten kevesebb a szakember.

Kiss Norbert Ivó

 

A kamarai megyei elnöke úgy vélekedett, hogy az optimális az lenne, ha sikerülne azt elérni, hogy a megye mindkét nagy térségében egy-egy falugazdász átlagosan 250-300 gazdálkodó munkáját segítse. Ezzel nemcsak a szakemberek leterheltsége lenne egyenletesebb, hanem tovább javulhatna a gazdatámogató rendszer hatékonysága is.

Az év első felében több felmérést is el kellett végezniük a falugazdászoknak. Az egyik legjelentősebb az a gazdálkodók öntözési vízigényeinek a regisztrálása volt. Erre azért volt szükség, mert a kormány egy átgondolt fejlesztési koncepción alapuló, a korszerű termesztési technológiákhoz igazodó, s a mezőgazdasági alaptevékenységet segítő, komplex öntözésfejlesztést kíván megvalósítani. Ahhoz pedig pontosan ismernie kell a gazdálkodók öntözővíz igényét. A felmérés alapján úgy tűnik, a megyében nagy az öntözési kedv, sokan jelezték, hogy megfelelő feltételek esetén bekapcsolódnának az öntözési programba, kiépítenék birtokukon az öntözőrendszert. Hasonló tapasztalatokat szereztek a kamara szakemberei más megyékben is, a hírek szerint országosan négyezer gazdálkodó öntözési igényét regisztrálták.

- Az eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy az egységes gazdatámogatási rendszer, a kibővített tevékenységgel dolgozó agrárgazdasági kamara munkáját egyre több termelő ismeri, és ismeri el. A cél azonban az, hogy a gazdálkodók úgy érezzék, szükségük van a kamarára, s nélkülözhetetlen számukra mindaz a szolgáltatás, amit szaktanácsadásban, ügyintézésben képzésben, s egyebek nyújt - hangsúlyozta Kiss Norbert Ivó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!