Gazdaság

2015.07.29. 18:22

Eljött a mamutpadlizsánok kora

Székesfehérvár - Igazi, zamatos gyümölcsökre lelhetünk végre a piacokon, és jó áron. A dinnye mellett törnek fel a szilvák, kukoricafronton viszont már ne számítsunk jóra.

Viola Beata

A piacról hazafelé tartva képtelen voltam megállni és felfaltam szinte az összes vásárolt őszibarackot - több őstermelőnél is rekeszszámra kellette magát ez a zamatos gyümölcs, akár a hagyományos gömbölyűk, akár a nálunk még nem annyira megszokott laposított típus. Egy úrhidai idős úr árulta a vásároltat és túlzás nélkül állíthatom, kitűnő áruja volt: 250 forintért adta a befőzésre való keményebb húsú és az étkezési, puhább barackot, amiből nem lehet eleget enni. Az őszibarack ára 250-330 forint között mozgott, sárgabarackot viszont szinte csak mutatóba láttunk, helyette meglepő módon még mindig vannak bogyósok, 1300-ért áfonya és 990-ért szeder, valamint 1600-ért málna és még apró, savanykás meggy is akadt.

Erőteljesedik viszont a szilvakínálat, de érdemes alaposan körbenézni az árusoknál, van ugyanis szilva 149 forintért, ez keményebb, kisebb, s van 199-219-ért, utóbbi a nagyobb szemű, belül már édes, kásás változat. Dinnyét 129 forintért, sárgadinnyét 298-349 forintért láttunk, egy termelőnél pedig zöld leveleket rejtő zsákot fedezhettem fel, de ez az egy kilónyi spenót bizonyára nem sokáig várt az árus pultján. Helyette sok standot az egyre terebélyesedő, már-már mamutméretű padlizsánok foglaltak el, e sokoldalú zöldségféle kilónkénti ára tegnap 298 forint volt átlagban.

A paradicsomok és paprikák egyeduralma még mindig megdönthetetlen, előbbi 200-260 forint, utóbbi hasonló volt, már sokfelé kapható az elrakható, tölthető csípős almapaprika is. Aki most szerzi be a télire valót a kamrába, szép árut talál, bár házi ketchupot még nem ilyen áru paradicsomból főznénk...

Kukoricafronton kissé elkeserítő a helyzet: a szép, tejes, duci csövek darabja nem akar 100 forintról elmozdulni. Kissé gyengébb, de még megfelelő minőségűt láttunk 79 forintért, és egy nagybani standon volt 40 forintért is csöve, de az kétlábú fogyasztónak már nem igazán alkalmas állapotban volt. Mennyiségre sokat nem lehetett kapni, lassan kiszorul a piacról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!