Gazdaság

2015.11.15. 12:37

Elkel bizony a segítség manapság a fiataloknak, amikor pályát választanak

Székesfehérvár - A tizenéves diákoknak ma különösen fontos az eligazítás, a tanács a pályaválasztásban - hangzott el egy rendezvényen.

Bokros Judit

Székesfehérváron nemrég kétnapos pályaválasztási kiállítást rendezett a Fejér Megyei Kormányhivatal. A szakmákat, iskolákat, érdekes foglalkozásokat bemutató rendezvényen szakmai konferenciát is tartottak, itt adott elő többek között Tisztl Henrik a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központtól. A pályaválasztás hazai szakmai fejlődésének történetét is vázoló előadáson elhangzott, milyen fontos a szakemberek szerepe e téren.

A fiatalok ma nagyon széles kínálatból választhatnak, ám korántsem rendelkeznek mindannyian megfelelő realitásérzékkel arról, miben is jók, merre induljanak.

Fesztiválra igyekvő tizenévesek. Sok fiatal ma már azt sem tudja, hogy mit dolgoznak a szülei. Fotó: Thinstock

A szociális szakemberek a pályaorientációban segíthetnek, ami azért is hasznos, mert a diákoknak általában hosszú távon vállalható döntést kell hozni.

Tisztl Henrik arról is beszélt, hogyan alakult át mára a család fogalma, valamint mennyit változott a női, anyai szerep a több évtizeddel ezelőttihez képest.

Régebben generációk éltek együtt, így a gyerekek megfelelő ismeretet szerezhettek egy-egy, a szülők, nagyszülők által művelt szakmáról, amit többnyire folytattak is.

Mára ez a gyakorlat olyannyira megváltozott, hogy a fiatal tizenévesek közül egyesek azt sem tudják pontosan megmondani, mit dolgoznak a szüleik – hivatkozott egy felmérés eredményére Tisztl Henrik. A család szerepe, befolyása a szakmaválasztásban tehát érezhetően csökkent, erre a jelenségre pedig a szakembereknek oda kell figyelni – emelte ki az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!