Gazdaság

2014.07.06. 10:05

Mártonné Máthé Kinga - Élményeket kell kínálni a turistáknak

Fejér megye - A hazai vendégek számára kell vonzóvá tenni a Közép-dunántúli régiót, őket kell nívós kulturális programokkal, érdekes turisztikai attrakciókkal a térségbe csalogatni.

Munkatársunktól

Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Zrt. belföldi igazgatója, a regionális marketingigazgatóság megbízott vezetője szerint ahhoz azonban, hogy a turistákat ne csak néhány órára lehessen lecsalogatni a régiót mintegy 900 kilométer hosszan átszelő autópályákról, hanem legalább egy-két éjszakára itt is lehessen marasztalni őket, igazi élményeket kell nekik kínálni. Akár egy rangos színházi előadást, ünnepi-, vagy sportrendezvényt, esetleg különleges gasztronómiai kalandot, s nem utolsósorban, valódi vendégszeretetet.

A tapasztalatok szerint egyre inkább magukénak érzik ezt a célt a Fejér, Komárom-Esztergom, valamint Veszprém megye nem a Balaton menti településeit magába foglaló régió önkormányzatai, s turisztikával foglalkozó szakemberei. Ennek mondta - Mártonné Máthé Kinga - jó példája Székesfehérvár, amely egy-két évtizede a turisták számára csak tízperces város volt, most pedig a lapunkban is rendszeresen ismertetett, látványos, egyedülálló rendezvénysorozatokkal csábítja a városba az ott remélhetően mind többen szállást is foglaló vendégeket. Követendő példaként hozta fel a szakember a turizmus egy másik ágában tevékenykedő gánti Fecskepalotát is, amely speciális programjaival néhány év alatt felrajzolta a település nevét az akadálymentes turizmus térképére.

A térség turizmusát szervezők a terület Budapesthez és Balatonhoz való közelsége miatt nincsenek könnyű helyzetben, amit jelez, hogy a vendégéjszakák tekintetében a turisztikai régiók között az utolsóelőtti a Közép-dunántúli. A kereskedelmi szálláshelyeken tavaly 860 ezer vendégéjszakát regisztráltak, annak húsz százaléka a Velencei-tónál realizálódott. A szálláshelyek vendégeinek nyolcvankét százaléka belföldről, főként a régió három megyéjéből, valamint Budapestről érkezett, tehát jogos, hogy a térség turizmusát a jövőben is a belföldi turizmusra, a hazai vendégekre célszerű alapozni.

A régió több térségében van esély a vendégéjszakák számának növelésére. A Velencei-tónál két nívós szálloda és több panzió jelenthet garanciát erre, de a sokféle szolgáltatást nyújtó szálláshelyek és éttermek mellett vonzerőt jelent a tavat körbeölelő kerékpárút is, amelyen rövid idő alatt Fehérvár is elérhető.

A csinosodó strandok, s vendéglátóhelyek mellett a tónál vonzerőt jelent a nyáron szinte minden hétvégére jutó rendezvények sora, bár mint a turisztikai szakember megjegyezte, egy rangos kulturális fesztivál nagyon hiányzik a programok közül.

Komoly vonzerőt jelent az is, hogy a Velencei-tótól alig negyvenpercnyi autózással és kétórányi biciklizéssel egészen más világba , a Vértes vadonába juthat a turista. A hegység maga is számos kincset kínál az odalátogatóknak: az erdőgazdaságok, nemzeti parkok ökoturisztikai látogató központokat, tanösvényeket alakítottak ki, rendbe hozták a Kék túra útvonalat, újabban pedig az esőbeállók, kiépített szalonnasütő helyek interaktív kiállítóhelyek szolgálják az oda látogatók kényelmét.

Mártonné M.  Kinga, a Magyar Turisztikai Zrt. igazgatója

Míg a régió egyik része jócskán kínál élményt a turistáknak, a térség más területe, köztük Fejér megye déli része, szinte láthatatlan a turizmus számára. Bár a Mezőföldnek számos értéke, felfedezésre váró kincse van, a települések többsége nem hallat magáról, minimális a rendezvények és a szálláshelyek száma.

Felélesztésre és tartalmi megújulásra vár a néhány évtizede még virágzó falusi turizmus is. Fejér megyében például néhány kivételtől eltekintve, alig van napraforgós ház, pedig kereslet lenne rá.

Az idei nyár nem szűkölködik rendezvényekben. A régió turisztikai gyöngyszemei, Székesfehérvár, Veszprém, Tata, Majk és a Velencei-tó színes programot kínálnak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!