Gazdaság

2016.08.23. 19:20

Embertelen helyzet - Van, aki több hónapja hirdet, mégsem talál munkaerőt

Székesfehérvár - Jöjjön Székesfehérvárra dolgozni! - botlik az ember lépten-nyomon a hirdetésbe. Miskolcon... A kormányzat is elismerte, hamar be kell avatkozni a Dunántúlon tapasztalható munkaerőpiaci helyzetbe.

Kocsis Noémi

Kristályboltba eladó, nemzeti dohányboltba két műszakos pultos, több helyre takarítótő és egyes nagyáruházakba eladó, árutöltő, raktárkezelő, pénztáros kellene nagyon - de ezen munkáltatók hónapok óta keresnek hiába megfelelő munkaerőt. Az egyik négybetűs multi helyi boltjainak egyike komoly gondban van, május óta van kint az egységen a tábla, hogy áruházi eladót keresnek, helyette újabb három munkatársuk mond fel augusztus végével. Egyikük visszautasíthatatlan külföldi ajánlatot kapott.

Ám az angol multinál sem jobb a helyzet: üresen ásítozó pultokkal, egy új elektronikus számlázó rendszer beállítása miatt igencsak lelassult pénztárakkal szembesülhet. A cég közösségi oldalas zárt csoportjában régóta kongatják a vészharangot a még a cégnél dolgozók, akik nagyon várták az érdemleges béremelést is, mégsem kapták meg, vagy nem a megígért mértéket. A több, mint 6000 fős csoportban szinte naponta olvasni ilyen kezdetű bejegyzést: " Nyolc év után én is megválok a T-tól, ennyi volt, mindenkinek sok sikert, aki még kitart... "

A kereskedelemben is egyre nagyobb a munkaerőhiány. Ezen a kisebb boltok könnyebben úrrá tudnak lenni, mint a nagyok (Fotó: Archív)

A Fejér Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályától az alábbi tájékoztatást kaptuk a mostani megyei helyzetre vonatkozóan: A KSH 2016. I. negyedéves munkaerő-felmérése szerint a 15-74 éves, gazdaságilag aktív népesség száma mérséklődött. Fejér megyében számuk 198,8 ezer fő, az előző negyedévinél ötezerrel kevesebb, és a régióban 1,9 százalékos, míg országosan 0, százalékos csökkenés következett be. A foglalkoztatottak száma Fejér megyében közel 2,5 ezer fővel 194,3 ezer főre fogyott, ami 60,0 százalékos foglalkoztatási szintet eredményezett. Ez 3,3 százalék-ponttal meghaladja az országos mutató értékét.

A KSH által mért munkanélküliségi ráta Fejér megyében, az előző negyedévhez viszonyítva, 1,1 százalék-ponttal 2,3 százalékra mérséklődött. Összességében elmondható, hogy 2016. első félévében szinte folyamatosan csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. A 2016. júliusi zárónapon a nyilvántartott álláskeresők száma Fejér megyében 9.675 fő, de e kedvező mutatószám mögött területi megoszlásokat találunk:a megye körzeteinek szinte mindegyikében emelkedett az álláskeresők száma, a legjelentősebben Dunaújváros körzetében figyelhető meg az álláskeresői létszám növekedése 153 fővel.

A foglalkoztatók továbbra sem érzékelik, hogy megfelelő munkaerő áramlana hozzájuk, pedig sokan az internetet is segítségül hívják és ismerősi körük megosztásait kérik, hátha így sikerül megtalálni a megfelelő embert. De az csak nem akar megérkezni...

 

Lakás kell!

Hónapok óta mondják a megyei cégek vezetői, hogy nincs ember. Állítólag csak operátorból 4-500 főt tudnának azonnal felvenni, de mérnökből és technikusból is hatalmas a hiány. Tegyük hozzá: sokakat kivisz a munkaerőpiacról a sikerként eladott közmunka, s ez nagyobb baj, mint a külföldre kivándorlás. Ezekkel helyben nem sokat lehet tenni, de van, amivel igen. Bérlakások kellenek! - hangzik el újra és újra, hiába. Pedig most még nem késő, csak az első robotok jönnek! (-kl-)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!