Gazdaság

2017.02.22. 17:04

Két Enter között némi fűrészelés

Gárdony – Kívül szolid, belül izgalmas, s egyelőre úgy tűnik, ez több dologra is igaz a tóparti co-work irodával kapcsolatban. Itt ugyanis kiállításmegnyitók, vállalkozói meetingek, előadások, a helyi közösség találkozói is mind helyet kapnak.

Kocsis Noémi

Egy középen szintbontással egyterűvé tett keskeny épület – belépve a viszonylag szűk, de izgalmas belső kialakítás fogja meg a tekintetet. De ha valahol, itt aztán különösen igaz a „sok jó ember kis helyen is elfér” mondás: a gárdonyi co-work irodában ugyanis volt már élő közvetítés egy dj. estről, találkoztak itt helyi sportszervezet tagjai éppúgy, mint vállalkozók, s több tucatnyian fordulnak meg egy-egy kiállításmegnyitón.

A Nyugat-Európában már sok helyen bevált munkavégzési formára, az iroda helyett munkaállomás (ha úgy tetszik: egy laptopnyi asztalfelület plusz egy szék, plusz infrastruktúra) bérlésre már itthon is akadnak példák, s nem csak a fővárosban: Székesfehérváron inkubátorházban és fiatal vállalkozók alapításában is működik ilyen.

Balcsik-Tamás Kinga (b) gyesről visszatérve itt, a gárdonyi co-work irodában dolgozik irodalmi projektjein, s szervezi az irodalmi eseményeket is - mellette az alapító Poór Dénes
Fotó: Molnár Artúr

A gárdonyi, fiatalosra, minimalistára berendezett, s egyszerűen Gárdony Coworkingnek elnevezett közösségi iroda tulajdonképpen egy szabadúszó webfejlesztő, Poór Dénes ötlete nyomán jött létre. Az egy ideig feleségével és két kisgyermekükkel Budapesten élt szakember  lényegében hiányérzetből tért vissza a Velencei-tóhoz, az egykori nagyszülői nyaralóba, de a felújított ingatlanban  nem volt dolgozószobájuk.

A Gárdonyban lelt ismerősökből, hasonló cipőben járókból közben kialakult egy laza szerveződés, így kinéztek egy bezárt butikot az üzletsoron és munka mellett nekiláttak. Dénes erről az időszakról úgy fogalmaz, két Enter billentyűzés között fűrészelgettek kicsit. Mindenki hozzátette a maga munkáját, tehetségét, de még folyamatosan alakul a tér, a szereplők, a programok.

Havonta vannak itt nyílt napok, s a viszonylagos undergroundság miatt (egyelőre két állandó ember jár ide napközben dolgozni) az egész merőben anti-profitorientált, ám közben megfogalmazódtak a fontos célok is.

Hiszen menet közben kiderült számukra is, hogy az IT, az információs társadalom felől közelítő szabadúszóknak ilyen programok korábban nem voltak elérhetőek a szűkebb környéken, pedig egyre több a magasan kvalifikált, dolgozni zömében Budapestre járó, de családjával a tónál élő fiatal szakember, akik szívesen összekötnék a nyaralást néhány órás háborítatlan irodai munkavégzéssel, s eljárnának a rendezvényekre. Már itt nyaraló külföldiek is rátalálnak a Gárdonyi Coworkingre az interneten, sőt: a közösségi iroda felfedezésében most a helyiek vannak kisebbségben.

Pedig a fontos célok egyike például pont a helyi közösség összehozása, a jó példák, gyakorlatok bemutatása.  Szeretnék fejleszteni a helyi idegenforgalmat, az információáralmást, a szolgáltatások elérhetőségét, de a tehetséggondozást is. Utóbbiról szólva: több ezren követték figyelemmel a világhálón, mikor a helyi zenei tanoda innen jelentkezett be egy live stream zenei esttel, spontán szobasessionnal. És a sok terv között még egy munkahelyi bölcsőde is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!