Gazdaság

2014.09.07. 06:35

Érkeznek a pénzek az Alba takarék ügyfeleinek

A Fejér Megyei Hírlap információi szerint hétfőtől elkezdi a posta készpénzben kifizetni azoknak a nyugdíját, akik azt az augusztus 29-én bezárt, fehérvári központú Alba Takarékszövetkezethez kapták volna utalással.

Klecska Ernő

Mint a feol.hu megírta: a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül az ALBA Takarékszövetkezetet, emiatt az MNB határozatban döntött az intézmény működési engedélyének visszavonásáról. A jegybank betét-kifizetési tilalmat rendelt el, s felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez.

A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek nem volt más választása, vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. A jegybanki határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá. Ez a határidő információink szerint e hét végé, jövő hét elején jár le.

A visszavonó határozat hatályossá válását követően az ALBA Takarékszövetkezetnél meglévő betétek esetében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket.

A kártalanítás megindítása előtt az MNB-nek vagy az Alba Takarékszövetkezet végelszámolásáról kell dönteni, vagy annak felszámolását kell kezdeményeznie a bíróságon – mondta el kérdésünkre Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője.

Egy uniós előírás szerint 20 munkanapon belül be kell, fejezi a betéteseknek járó a kártalanítás kifizetését. A folyamat megkezdéséig jár a kamat is, utána már nem. A kártalanítási igényt nem kell bejelenteni, a kifizetés alapját a takarékszövetkezet nyilvántartásában lévő személyes adatok és a betétekre vonatkozó adatok jelentik. Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben részletes kifizetési elszámolást készít, amelyet a betét tulajdonosának tértivevényes levélben küld meg a takarékszövetkezet adatállományában található állandó lakcímére, cégek esetén székhelyére.

Ha a betét tulajdonosa, aki a kártalanításra jogosult személy, időközben elhalálozott és azt az örökösök a takarékszövetkezetnél azt még nem jelentették be, egyeztetés céljából az OBA ügyfélszolgálatát kell hívni. Gyámhatósági betét esetén a gyámnak vagy gondnoknak szintén e számot kell hívnia. A kártalanítás során nem fizetik ki a lejárt tartozás miatt a szövetkezet által beszámított összeget. A kártalanításként kifizetett kamat után az OBA kamatadót és egészségügyi hozzájárulást köteles levonni.




Előzmények:

Alba Takarék: csőd, indulatok nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!