Gazdaság

2014.07.16. 15:30

Eső lassítja az aratást a megyében

Egyre gyakrabban lesik aggódva az eget az aratók. Ahol végeztek, megkezdik a járulékos munkákat.

Aggodalmuk nem is alaptalan, hiszen nem telik el szinte egyetlen nap sem anélkül, hogy egy-egy zivatar, vagy éppen kiadós eső miatt ne kellene félbe szakítani a munkájukat.

- Bár a gyakori eső miatt gyakran kénytelenek leállni a gépek, a 71 ezer hektárnyi búzának a hét elejéig mintegy felét sikerült learatni. A betakarítás eddigi tapasztalatai szerint hektáronként 5,3 tonna, közepes minőségű terméssel fizettek a búzatáblák, s jó hír, hogy sok helyen kenyérsütésre igazán alkalmas, malmi minőségű búzát szállítottak a magtárakba a gazdák - tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől. Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint a megye nagy részén a martonvásári nemesítésű búzafajták tűrték a legjobban a változékony időjárást, de a déli területeken a szegedi nemesítők fajtái is jól vizsgáztak, több külföldi búza azonban csalódást okozott a termelőknek.

Az agrárgazdasági kamara elnöke elmondta: megyeszerte végeztek a 10580 hektáros őszi árpa betakarításával, levágták a 11800 hektárnyi repce nagy részét, s ahol már beérett, végzik a tavaszi árpa és a zab aratását is. Az 5100 hektárnyi tavaszi árpa levágását a lehetőségekhez képest gyorsítani igyekeznek a gazdák, ez a kalászos ugyanis nagyon kényes a viharos időjárásra, az erős szél komoly termésveszteséget okozva, gyorsan kiveri a kalászokból a szemeket.

Ott, ahol már végeztek a betakarítással, szinte azonnal megkezdik a járulékos munkákat, a tarlók mintegy 40 százalékát már elmunkálták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!